Снимка: Istock

Колкото и близки да сте с любимия човек, може би понякога съжалявате за нещата, които сте му споделили. Друг път сте ядосани и казвате неща, за които след това съжалявате. Но както знаем, думите имат способността да нараняват, понякога дори по-силно от действията. Границата след която започва вербалното насилие е много тънка. Какво никога не бива да чувате от вашия партньор? Ето няколко примера:

„Какво ти става?!“

Пренебрежителните коментари могат да повлияят негативно на вашето самочувствие. Внимавайте, ако чуете жестоки забележки от рода на: „Не можеш да направиш нищо както трябва“, „Защо винаги объркваш нещата?“ или „Не мога да разбера какво ти става!“. Съмнявайки се във вашите способности, партньорът ви може да се опитва да подкопае увереността ви и да ви накара да се чувствате зле относно самите себе си. Запомнете: вие заслужавате да се чувствате подкрепени от партньора си, а не по-несигурни, когато сте с него. Кажете на партньора си, че думите му ви нараняват и че не е добре да ви казва такива неща.

Поставете границата възможно най-скоро, като помолите партньора си да не обижда способностите ви. Можете например да кажете: „Правя всичко по силите си, за да те подкрепя и имам нужда да направиш същото за мен. Моля те, не ми казвай такива неща в бъдеще.“ Намерете начини да повишите самочувствието си, като отделяте време за грижа за себе си. Не позволявайте на никого, дори на партньора ви, да ви кара да се чувствате така, сякаш нещо не е наред с вас.

„Аз нямам никакъв проблем. Не разбирам защо се напрягаш.“

„Човек с възможни проблеми със зависимостта (пиене, хазарт или каквото и да е друго прекомерно поведение) рядко го признава. Той е много по-склонен да обвинява партньора, че възразява. Такъв човек би казал нещо от сорта: „Ти си твърде критична“, „Не виждаш ли, че просто се опитвам да се отпусна“ или нещо друго, което позволява на човека да избегне признаването на проблем. Това често кара партньора да се отдръпне и проблемното поведение да продължи.“ Това казва Джил Уитни, лицензиран брачен и семеен терапевт в Олд Лайм, Кънектикът.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase