Снимка: Pixabay/smuldur

Властите в Турция от месеци живеят под заплахата за голямо земетресение в Истанбул и се готвят за опустошителните му последици и евентуално цунами. Това заяви професорът по геология и природни бедствия в Гърция, Ефтимиос Лекас, пише Meteo Balkans.

"В Истанбул, град с 20 милиона жители, само една трета от сградите не са силно уязвими. Това не означава, че всяко земетресение, което се случва в Турция, засяга територията на Гърция. Не знаем дали това ще се прояви сега или може би след пет години. Имаме работа с огромен анадолски разлом, който е дълъг около 1500 километра, от Каспийско до Егейско море, разделен на 13 големи компонента. Дванадесет се срутиха и предизвикаха силни земетресения. Последното парче, което се очаква да се счупи, е това на юг от Истанбул, в залива на Мраморно море.

Според прогнозите, земетресение трябваше да има още през 2020 г., но не се случи. С течение на времето, шансовете се увеличават и вероятността да се прояви с по-голяма сила се увеличава, защото тенденциите се натрупват. Има риск от цунами, защото разломът е много голям, около 60 километра, а заливът Мармара е затворен и има отражения на морските вълни и може да се създаде цунами от около 10 метра", посочва Ефтимиос Лекас.

В този контекст от няколко месеца в няколко части на Истанбул са поставени постоянни знаци за предупреждение за цунами, които призовават хората да се преместят в по-високите части на града, далеч от бреговете на Босфора.

Първите знаци са поставени в Буюкчекмедже, квартал в европейската част на града с дълга брегова ивица с гъсто населени райони, разделени от морето само от плажове и дълга алея в по-голямата столична зона на Истанбул.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase