Снимка БГНЕС

Наследниците на Шинейд О'Конър помолиха Доналд Тръмп да спре да използва нейната музика на политическите си митинги. В центъра на конфликта бе най-известната песен на О'Конър - вечната балада Nothing Compares 2 U, която прозвуча на предизборно събитие на Тръмп в Мериленд, САЩ, предава БТА.

От наследството на певицата коментираха пред BBC News, че "без преувеличение може да се каже, че Шинейд би била отвратена, наранена и обидена" от използването на нейната музика. Припомняме, че ирландската изпълнителка и активист почина през юли 2023 на 56-годишна възраст.


В съвместно изявление на наследниците на О'Конър и нейния дългогодишен лейбъл Chrysalis Records се казва: "Добре е известно, че през целия си живот Шинейд О'Конър е живяла според железен морален кодекс, дефиниран от честност, доброта, справедливост и благоприличие към своите събратя същества.


Затова с възмущение научихме, че Доналд Тръмп е използвал емблематично нейно изпълнение на Nothing Compares 2 U на свои политически митинги. Без преувеличение може да се каже, че Шинейд би била отвратена, наранена и обидена работата й да бъде представена погрешно по този начин от някой, когото тя самата наричаше "библейски дявол“.

Като пазители на нейното наследство искаме Доналд Тръмп и неговите сътрудници незабавно да спрат употребата на нейната музика", завършва изявлението.

The Guardian съобщи, че и други песни са били използвани същия ден, преди Тръмп да излезе на сцената на 24 февруари. Някои от песните са Dancing Queen на Абба, Ring of Fire на Джони Кеш и Suspicious Minds на Елвис Пресли.

Други изпълнители, които помолиха Тръмп и екипа му да спрат да използват музиката им, са The Rolling Stones, Джони Мар от The Smiths, Адел, Стивън Тайлър от Aerosmith, Риана, Нийл Йънг и Linkin Park.

Шинейд печели международна известност след като песента ѝ Nothing Compares 2 U става сингъл номер едно в класацията на Billboard Music Awards през 1990 г. Песента е написана и композирана от Принс. Албумът I Do Not Want What I Haven't Got, от който е сингълът, печели "Грами“ в категорията алтернативна музика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase