Снимка БГНЕС

Украйна призова Запада да прехвърли на Киев 300 милиарда евро руски активи, които са замразени в чужбина, така че те да могат да бъдат използвани за възстановяване на страната, предаде НОВА.  

Във Вашингтон и Европа все по-често се чуват призиви за създаване на фонд за Украйна, в който да се използват милиарди долари в руски банкови сметки, инвестиции и други активи, замразени от Запада заради инвазията на Москва.
 

"Конфискуването на руските активи трябва да се превърне в надежден източник на подкрепа за нашата държава и финансиране на възстановяването ни", заяви на пресконференция министър-председателят Денис Шмигал.
Украйна предупреди, че отчаяно се нуждае от повече военна и финансова помощ. Шмигал призова западните страни да действат бързо преди изборите и политическите промени, които могат да нарушат усилията.
 

В емоционално обръщение по-рано украинският президент Володимир Зеленски призова международната общност да отговори решително на руската агресия и изтъкна, че нито една страна не би могла да устои сама на подобен терор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase