Снимка: БГНЕС

"Румъния ще укрепи Шенгенското пространство и изобщо не е коректно да продължаваме да имаме само частична интеграция в европейското пространство за свободно движение. Румъния е готова да сътрудничи за защитата на границите и борбата с нелегалната миграция", заяви министърът на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою преди началото на Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел.

"Миналият декември направихме важна стъпка, влизайки в Шенгенското пространство с въздушни и морски граници (от 31 март 2024 г.), но смятам, че този напредък трябва да бъде последван от още една стъпка тази година. И ние ще работим в това отношение с нашите колеги и приятели от Австрия, както и с другите страни членки. Готови сме да си сътрудничим за защита на границите, нелегалната миграция, имам предвид също и полицейското сътрудничество", заяви Каталин Предою, информират от Министерството на вътрешните работи на Румъния в прессъобщение.

Министърът е подчертал сериозните мерки за борба с нелегалната миграция, които е предприела Румъния, и е дал за пример пилотния проект със Сърбия, в резултат на който нелегалната миграция е спаднала до нула на общата граница.

"През 2023 г. само 40 души са преминали нелегално тази граница”, информира Предою. Той обяви, че този проект ще продължи и че тази сутрин е подписал писмо заедно с европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон относно консолидирането на тази инициатива, като Румъния е готова да предостави опита си на всички други страни членки на ЕС, които желаят да си сътрудничат.

Каталин Предою засегна и темата за борбата с наркотрафика, която също присъства в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи.

"Борбата с трафика на наркотици се превръща в едно от основните слаби места на Европейския съюз, затова са необходими спешни мерки и трябва да се засили сътрудничеството между страните членки, които би трябвало да разпределят повече сили на полицията за тази цел", каза Каталин Предою. Той информира, че Румъния е започнала солидна кампания в тази посока, а Висшият съвет за отбрана на Румъния е взел важно решение за създаване на междуинституционална работна група. (БТА, Мартина Ганчева)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase