Снимка: архив, БГНЕС

През изминалия уикенд почти по едно и също време се появиха информации за здравето на двама държавни глави. На 3 март след неколкодневен престой в болница в Малайзия заради инфекция норвежкият крал Харалд Пети беше изписан и се завърна у дома със специален самолет за медицинска евакуация. След завръщането му той беше настанен в болница в Осло за прегледи и ще остане там няколко дни, поясни Франс прес. Монархът беше на частно пътуване в Малайзия, припомня Ройтерс.  По време на престоя му в болницата там му е бил поставен временен пейсмейкър заради забавен пулс, допълва Асошиейтед прес.

Крал Харалд Пети навърши 87 години на 21 февруари. Той е най-възрастният управляващ монарх в Европа.  В последно време кралят има здравословни проблеми и мнозина се запитаха още през януари дали той не трябва да последва примера на датската кралица Маргрете Втора, която абдикира от датския трон. Тогава тя аргументира това свое решение отчасти със здравето си, по-специално с претърпяна тежка операция на гърба, която я накарала да размисли за възрастта си и за способността си да управлява пълноценно. Засега Харалд Пети отказва да се оттегли от престола.

На 2 март по време на публично събитие папа Франциск, главата на Римокатолическата църква, така и не успя да прочете предварително подготвеното си изказване, предаде Франс прес. Той получи пристъп на кашлица, извини се на участниците в проявата и заяви, че страда от бронхит. Предния ден се наложи почти по същата причина негов сътрудник да прочете речта му на друга проява. Миналата сряда по време на общата аудиенция папата отново не успя да изчете изказването си, а същия следобед той посети римска клиника за контролни медицински изследвания. От Ватикана казаха тогава, че той страдал от „леко грипно състояние”. Папата анулира и проявите си миналия понеделник и по-предната събота. А миналата събота въпреки бронхита той все пак прие на частна аудиенция  намиращия се в Берлин германски канцлер Олаф Шолц. Вчера папата успя да отслужи и неделната молитва.

В последно време Франциск има здравословни проблеми, по-специално, свързани с коленете, тазобедрената става и дебелото черво. През юни той претърпя коремна операция и анулира пътуването си до Дубай за участие в конференцията за климата КОП 28. Всичко това породи спекулации дали той няма да последва примера на предшественика си Бенедикт Шестнадесети и да се откаже от папския пост. На 14 януари в телевизионната програма „Ке темпо ке фа” по частния италиански канал „Нове” Франциск не изключи този вариант, но каза, че сега не е моментът за това, припомнят италиански медии. Той добави, че това  е една възможност, която е на разположение на всички папи.

В началото на февруари британският крал Чарлз Трети сподели пред поданиците си, че страда от онкологично заболяване. От Бъкингамския дворец поясниха тогава, че той е започнал лечение и че не става дума за рак на простатата. Но за какъв тип рак става дума, не беше уточнено. Стана ясно, че болестта е била хваната в началото. Въпреки тази необичайна откритост от страна на британски монарх относно здравето му, в британските медии се появиха публикации какво ще се случи, след като кралят умре. Редица медии побързаха да публикуват и списъка с първите 20 наследници на британската корона, в който на първо място е престолонаследникът принц Уилям. Изданията коментираха и, че цялата операцията по евентуалното погребение на Чарлз Трети с цялата церемониалност и процедурите по възкачването на престола на Уилям вече има кодово име и това е „Менай бридж”. Британското издание на сп. „Грация” припомни, че тази операция всъщност е била планирана още след кончината на Елизабет Втора и е нещо нормално, което се прави при възкачването на всеки нов монарх на престола.

Заради здравословните си проблеми Чарлз Трети отсъстваше от възпоменателна церемония за последния крал на Гърция – Константинос Втори, починал в Атина през януари 2023 г., предаде Франс прес. Монархът беше кръстник на принц Уилям. Церемонията се състоя в Уиндзорския замък на 27 февруари. На нея беше планирано да присъства принц Уилям и дори той трябваше да прочете текст в памет на кръстника си, но в последния момент той отложи участието си и от Двореца Кенсингтън, който го представлява, обявиха, че той го прави по лични причини. Тези причини така и не бяха упоменати, но се появиха спекулации, че може да са свързани със състоянието на Чарлз Трети.

По-големите спекулации заради този отказ на принц Уилям да присъства на светското събитие дойдоха обаче във връзка със съпругата му, принцеса Катрин. От средата на януари тя се възстановява от претърпяна планирана коремна операция. Катрин беше изписана от болница в края на януари след близо двуседмичен престой. От Двореца Кенсингтън поясниха тогава, че тя няма да се появява на обществено място до след Великден. А принц Уилям намали официалните си ангажименти, за да се грижи за нея и за трите им деца.

Неуточненият здравословен проблем на Катрин и внезапното отсъствие на принц Уилям от едно планирано от доста време събитие засилиха спекулациите за здравето на неговата съпруга, появили се още след новината за операцията й. В края на януари тези спекулации се разпространиха дори зад граница. В програмата „Фиеста” по испанската телевизия „Телесинко” журналистката Конча Калея заяви, че принцесата на Уелс е била подложена на хистеректомия, че после са възникнали усложнения, заради които тя е била поставена в медикаментозна кома и интубирана, че животът й е бил в голяма опасност. Тогава Дворецът Кенсингтън не реагира директно на тези твърдения, но британският в. „Таймс”, цитирайки неназован източник от кралския двор, заяви, че става дума за напълно неверни твърдения, във връзка с които дори медиите не са направили проверка на фактите, преди да ги тиражират.

Сега освен тази версия медиите заговориха и за версията, че Катрин дарила на Чарлз Трети бъбрек. Появиха се хипотези за нейно онкологично заболяване. Други абсурдни версии бяха, че Катрин е станала жертва на домашно насилие, предвид холеричния характер на принц Уилям, за който се намекваше в автобиографичната книга на брат му Хари „Резервен”. Някои версии бяха доста по-шеговити - че Катрин се е подложила на разкрасителна операция, но тя не била особено успешна и трябвало да мине време, за да си върне нормалния вид, или че искала да промени прическата си, но резултатът бил плачевен.

Появиха се и спекулации, че всъщност Катрин не се появява на обществено място не толкова защото се възстановява от заболяване, а защото са в криза с Уилям заради негова извънбрачна връзка. Всички тези разнородни хипотези бяха тиражирани не само в британската преса, но и в италиански издания, някои от които като Скай Ти Джи 24 обобщиха най-невероятните версии. Кралският двор в края на февруари публикува ново изявление за здравето на Катрин, в което тези версии се отхвърляха и се казваше, че тя се възстановява по план и след първоначален престой в дома си в Уиндзор, сега възстановяването й продължава в  семейната къща в Норфолк. Близки до семейството на Катрин и на Уилям казват, че за принцесата се грижат и четири нейни добри приятелки, пише италианското издание „Фанпейдж”. А Уилям беше споделил, че принцесата е подпомагана и от две медицински сестри. Но спекулациите едва ли ще секнат, защото Катрин непрестанно беше в полезрението на медиите и мнозина британци си спомнят, че всеки път, когато принцесата раждаше, след 24 часа тя се появяваше пред обективите на фоторепортерите в блестящ вид.

Хипотезите за здравето на двете британски кралски персони леко бяха позасенчени от друго трагично събитие в британското кралско семейство – смъртта на финансиста Том Кингстън, 45-годишния съпруг на лейди Габриела Уиндзор, писателка, редакторка и дъщерята на принца на Кент -  Майкъл, първи братовчед по бащина линия на покойната кралица Елизабет Втора. Том и лейди Габриела бяха женени от пет години, а за Том се говореше, че е бивш годеник на сестрата на принцеса Катрин – Пипа Мидълтън, припомня италианското издание „Фанпейдж”. Британското издание „Дейли мейл” посочва, че във връзка със смъртта на Том е започнало разследване. Тялото му е било открито безжизнено на 25 февруари в  имот на родителите на Том в Котсуърлд, графство Глостършър. На този етап разследващите са установили, че Том е починал от огнестрелна рана в главата и до тялото му е било намерено огнестрелно оръжие, като се намекваше, пише „Гардиън”.  

На 29 февруари в комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ министърът на отбраната Лойд Остин даде обяснения относно здравословното си състояние и по-специално относно пропуска да информира президента Джо Байдън за него. Както стана ясно шефът на Пентагона не е информирал Байдън за двете си хоспитализации през декември и януари. Остин, който страда от раково заболяване, се извини публично за това на 1 февруари, припомниха Франс прес и Асошиейтед прес. Но случилото се породи възмущение в страната и дори се чуха призиви за отстраняване на Остин заради липсата на прозрачност.

По време на изслушването на 29 февруари той увери конгресмените, че в нито един момент от хоспитализациите му командването на въоръжените сили и управлението на Пентагона не са били без контрол. Но той призна, че онова, което не е било свършено както трябва, е било да бъдат информирани висшестоящите му за неговите хоспитализации. „Никога не съм казвал на никого да не информира президента, Белия дом или който и да е друг за моята хоспитализация”, заяви Остин по време на изслушването. Министърът увери конгресмените, че ведомството е внесло промени и при следващ подобен случай процесът на информиране на висшестоящите ще потече различно.

Въпреки тези уверения и признания, Остин отнесен доста критики по време на изслушването в Конгреса. „Напълно неприемливо това, че са били нужни три дни, за да бъде информиран президентът на САЩ, че министърът на отбраната е в болница и не надзирава дейността на Пентагона”, заяви Майк Роджърс, републиканският председател на комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите. Демократът Адам Смит разкритикува липсата на прозрачност от страна на Пентагона и настоя за по-ясни и открити информации за случващото се във ведомството, припомнят Франс прес и Асошиейтед прес.

Остин беше диагностициран с рак на простата в началото на декември и беше опериран на 22 декември във военната болница „Уолтър Рийд” във Вашингтон. На 1 януари той беше откаран отново там заради болки и настанен на следващия ден в интензивно отделение. Други представители на Пентагона са разбрали едва на 2 януари за настаняването на Остин в интензивното отделение. А Съветът по националната сигурност към Белия дом е бил информиран едва на 4 януари и едва тогава и Байдън е разбрал какво се случва. Минали са още четири дни, преди да стане ясно защо е бил хоспитализиран Остин. Вътрешна проверка е показала, че при двете хоспитализации Остин е прехвърлил контрола върху Пентагона на заместничката си Катлийн Хикс, но така и не й  е обяснил защо го прави, нито пък, че не е информирал Белия дом за това.   

Ден преди изслушването на Остин в конгресната комисия относно здравето му, президентът на САЩ Джо Байдън се подложи на рутинен годишен медицински преглед. Той е продължил около два часа и половина във военната болница „Уолтър Рийд”. Резултатите бяха оповестени от лекаря на Белия дом Кевин О’Конър. От тях е станало ясно, че Байдън е годен да изпълнява функциите си и че прави това без никакво отлагане и никакви нужди от адаптиране на графика му. След прегледа самият Байдън, който на 81 години е най-възрастният действащ президент в американската история, се пошегува, че лекарите са му казали, че според тях той изглежда много млад.

Миналата година прегледът на Байдън също премина добре и лекарят на Белия дом и тогава констатира, че той е в добро здраве и в добро състояние на силите и е годен да изпълнява функциите си. Тогава на президента беше отстранена малка кожна лезия от областта на гърдите, припомнят световните агенции.

Сега уверенията за доброто здраве на Байдън дойдоха в момент, в който на няколко пъти се появиха кадри, на които се вижда как той се спъва по стълби или пък говори объркано. Тези неща породиха въпроси дали Байдън е способен да управлява до края на евентуален втори мандат, ако бъде избран през ноември, посочва Франс прес. В началото на февруари специален прокурор, разследващ това как Байдън борави със класифицирани документи, каза, че няма да повдига обвинения срещу него и спомена между другото, че съдебно жури не би искало да съди един възрастен човек с лоша памет. Лагерът на Байдън тогава се възмути от тези неуместни и непотърсени оценки, а Байдън заяви: „Аз съм възрастен човек, но знам какво върша, за Бога. Нямам проблеми с паметта”. Лидерът на републиканското мнозинство в Камарата на представителите Майк Джонсън обаче заяви по този повод, че когато за един човек се прецени, че не е годен, за да бъде съден, то това означава със сигурност, че не е годен и да бъде в Белия дом.

В тази предизборна кампания републиканецът Доналд Тръмп пък не престава да отправя упреци относно състоянието на Байдън и ден след медицинския преглед на президента той го призова да си направи когнитивен тест. На което Байдън обаче отговори подобаващо, като публикува видео, в което се вижда как Тръмп прави лапсуси и му препоръча да изгледа по-добре кадрите.  Преди това в телевизионно интервю Байдън заяви, че е по-солиден от „другия тип”, визирайки Тръмп. Тръмп, който  е на 77 години, миналата година точно на 81-ия рожден ден на Байдън, избра да публикува кратко писмо от личния си лекар, в което медикът казва, че бившият президент е в отлично здраве и е отслабнал, както и че е с отлични резултати от когнитивните тестове.

В допитване на телевизия Ен Би Си 76 процента от избирателите в САЩ  казаха, че са обезпокоени от физическите и умствените способности на Байдън да управлява по време на втори мандат срещу едва 48 процента, които мислят същото за Тръмп.

Темата за възрастта както на Байдън, така и на Тръмп прехвърли пределите на САЩ. В Италия тя стана обект на шеги в сатиричната програма „Фратели ди Кроца” по телевизия „Нове”, където например президентът беше обрисуван в пародиен скеч да бърка името си и да се представя като Джо(н) Кенеди.

Но не само здравето на възрастните лидери и кралски персони поражда спекулации. В края на миналата година Джорджа Мелони на два пъти отмени годишната си пресконференция с аргумента , че има здравословен проблем, заради който трябва да пази леглото. Тогава се появиха хипотези, че тя просто се укрива от пресата и тя дори беше сравнена в карикатура с лъжливия болник от пиесата на Молиер. Според светски издания по Коледа Мелони е била в Милано, за да отбележи празника с родителите на бившия си партньор Андреа Джамбруно, които са баба и дядо на нейната дъщеря Джиневра.

Спекулации бяха направени и относно причините за смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, починал на 16 февруари в затворническа колония в Арктика, където излежаваше присъда от над 30 години и където беше преместен в края на миналата година. Близки на Навални казаха, че Кремъл  е виновен за смъртта му. Подобно мнение изрази и Западът. Кремъл отрече.

В британското издание „Таймс” основателят на неправителствената организация „Гулаг” Владимир Орешкин каза, че Навални е бил убит с техника на КГБ, известна като "юмручен удар в сърцето". Преди това той е бил оставен два часа и половина навън в двора на изолатора, в който бил настанен. След тази уж необходима на затворника разходка на арктическия студ, на Навални бил нанесен точен удар с юмрук в областта на сърцето. По този начин е много лесно да е ликвидира някой, чиито физически сили са били отслабени преди това заставянето му да стои навън при минус 27 градуса по Целзий. Тогава кръвообращението на този човек се забавя до възможния минимум и е лесно този човек да бъде убит, казва Орешкин и твърди, че се позовава на източник от арктическата колония, в която е бил опозиционерът.  Тази хипотеза беше препубликувана в редица италиански медии също. Опозиционният лидер беше погребан в Москва миналия петък, а през целия уикенд негови почитатели продължиха да отрупват гроба му с цветя, посочва Франс прес.

(Габриела Големанска, БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase