Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският парламент настоява за увеличаване и ускоряване на финансовата и военната помощ на Европейския съюз за Украйна, като подчертава, че военната победа на атакуваната от Русия страна и бъдещата ѝ интеграция в ЕС и НАТО са необходими за гарантиране на сигурността, стабилността и устойчивия мир в Европа. Зад тази позиция застанаха евродепутатите снощи, приемайки годишните отчети за 2023 г. за Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) и Общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС) на ЕС.

Руската война срещу Украйна предизвика поредица от сътресения в световната икономика и добави значителен дестабилизиращ натиск върху страните от Западните Балкани и Източното партньорство, предупреди Европейският парламент.

Този нов геополитически контекст застрашава сигурността на ЕС, се казва в доклада за изпълнението на Общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС) през изминалата година. Евродепутатите искат ЕС да реформира политиката си за съседство и да ускори процеса на разширяване, като същевременно напредне в институционалните реформи и реформите в процеса на вземане на решения. Те настояват ЕС да подобри капацитета си за реакция при глобални кризи, като твърдят, че по-доброто управление на кризи изисква по-силна роля на Европейския парламент.

"Окончателният доклад за ОВППС подчертава, че ЕС трябва да работи още по-усилено, за да се превърне в сериозен и независим геополитически фактор. Трябва да съчетаем оживената политика на разширяване с институционални реформи, по-тясно сътрудничество с многостранните организации и засилени двустранни партньорства", посочи докладчикът Дейвис Макалистър от Европейската народна партия.

В доклада, оценяващ развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз (ОПСО), членовете на ЕП твърдят, че в настоящата епоха на значителна геополитическа несигурност европейският и трансатлантическият консенсус и тясното сътрудничество на ЕС със съмишленици са по-необходими от всякога.

По отношение на хуманитарната ситуация в Газа, ЕП заяви, че осъжда непропорционалния отговор на израелската армия, който е довел до безпрецедентен брой цивилни жертви, и призова за постоянно прекратяване на огъня, за да може да бъде предоставена помощ на цивилните в ивицата Газа./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase