Снимка: архив, БГНЕС

Отиде си Славчо Пеев!
Светлина, Славе и благодаря за смислените мигове. Аплодисменти и поклон! Това написа преди минути в профила си директорът на Сатиричния театър "Алеко Константинов" и актьор Калин Сърменов.

Славчо Пеев е роден на 4 април 1939 г. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов" през 1964 г.

Пеев работи в Драматичен театър „Йордан Йовков" Толбухин, в Сатиричен театър „Алеко Константинов" (1967 –), където е директор до 1989, и в Дарик радио.

Директор на Българската академия за култура в Рим, и на Централния студентски дом на културата (1992 –).

Актьорската кариера на Пеев включва изиграни над 70 театрални и 100 телевизионни роли, както и участия в 23 филма. Сред тях са „Няма нищо по-хубаво от лошото време", „С деца на море", „Мисия Лондон", "Войната на таралежите", "Васко да Гама от село Рупча"..

Режисьорската му кариера е свързана с театъра и започва през 2006 г. Тогава Пеев поставя „Римска баня" от Станислав Стратиев в Сатиричния театър. Други режисирани постановки от него са „Две сватби и едно прелюбодеяние" от Рей Куни и „Таблата" от Димитрис Кехаидис.

През лятото на 2018 г. Топлофикация осъждат и запорират заплатата на Пеев като директор на театъра в Дупница. В интервю за "24 часа" той заявява, че това е несправедливо, тъй като „задълженията ми бяха 3900 лв., след което разбирам, че от Топлофикация са признали, че 2000 лв. не им ги дължа. И сега заради 1900 лв. ми спират заплатата", припомня „24 часа“.

През октомври 2018 г. Пеев претърпява сърдечен удар и бива настанен в болница в Дупница. На 18 октомври става ясно, че състоянието му е стабилно. Той споделя в интервю, че причината за хоспитализирането му не е сърдечен удар, а преумора.

Поклон пред паметта му!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase