Снимка БГНЕС

Ловците зареждат пушките и тръгват на бунт срещу фотоволтаиците, които им плашат и гонят дивеча от горите.   
Две ловно-рибарски дружества от областта организират протестен митинг срещу монтирането на фотоволтаици върху земеделски земи, съобщиха от СЛРБ.

Протестът ще бъде на 1 март от 17.00 часа пред сградата на Областната дирекция „Земеделие и гори" в Пазарджик. Зад инициативата застават СЛРД „Сокол 1893" – Пазарджик и СЛРД „Марица" – Септември, съобщи Евгени Абаджиев, председател на пазарджишкото дружество.

Ловците и рибарите неодобряват незаконното строителство на фотоволтаични централи върху плодородни земеделски земи и в горите, където се развъжда дивеч. „Соларите убиват природата! Не „засаждайте" плодородната земя с панели!", настояват потърпевшите.

Протестът се подкрепя от Националната ловно-рибарска организация, както и от ловно – рибарските сдружения от цялата страна. Към протестиращите ще се присъединят и собственици на земи, които са били противозаконно отнети, за да се построят фотоволтаични паркове.

По сигнали от кмета на община Пазарджик Петър Куленски местната прокуратура вече е образувала досъдебно производство и изповяданите от нотариус сделки със земеделски земи в землищата на селата Сбор и Априлци са обект на проверка.

Организаторите апелират към всички граждани да се присъединят към протеста и да засвидетелстват недоволството си от действията водещи до съсипването на българските земи и гори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase