Снимка: iStock

Въпреки че омега-3 мастните киселини изглежда са в ежедневието от десетилетия, те дълго време не са били смятани за нещо полезно и нужно. Макар да са били идентифицирани през 20-те години на миналия век, едва 50 години по-късно учените откриват, че ниските нива на сърдечни заболявания при гренландските ескимоси вероятно се дължат на диетата им с високо съдържание на риба и следователно на омега-3 мастни киселини. Оттогава този хранителен компонент е получил заслужено признание като една от най-здравословните мазнини на планетата.

Съдържащи се в мазната риба, лененото семе, орехите и други храни, омега-3 вече са известни с това, че подобряват здравето на сърцето, култивират развитието на мозъка при неродени бебета, укротяват възпаленията и много други. Ако някога сте се чудили дали тези модерни мазнини оправдават славата си, останете с нас. Разкриваме какво могат да направят омега-3 за вашето здраве.

Източници на омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са полиненаситени мазнини, което означава, че на атомно ниво имат две или повече двойни връзки (поли), но не са напълно наситени с водород (ненаситени). Те са три различни типа – ALA (алфа-линолова киселина), EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина).

Цялата статия можете да прочетете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase