Снимка: Bulgaria ON AIR

Златната ера на българското кино се завръща в ефира на Bulgaria ON AIR. Нашата медия отново ще ви потопи в магията на родното кино със заглавия като "Войната на таралежите", "Адаптация", "Нощем с белите коне". Началото е на 3 март с обичаният български сериал "Капитан Петко войвода".

"Носталгията играе изключително важна роля, колкото повече тези филми, имена и истории се отдалечават във времето, напомнят за минало, което няма да се върне. В киносмисъл тези филми са по-добре не само от много, които се предлагат днес, но напомнят за времена, в които самите автори са влагали много повече. В момента има толкова много видове развлечения, виртуална реалност, социални медии, качеството на световното кино и сериали спада", коментира журналистът и кинокритик Владимир Апостолов пред "България сутрин".

По думите му по време на създаването на филми като "Капитан Петко войвода", "Войната на таралежите" екипите докрай са били въвлечени в това, което правят, имало е и друга връзка между публиката и авторите на филмите.

"Капитан Петко войвода" е издържал теста на времето, можем да го гледаме като деца, в различни епохи от живота ни. Не остарява, а отлежава като качествено вино. Васил Михайлов, който предава историческия легендарен образ - това екшън героят в киното, патриотичен сериал, който ни дава повод за гордост и чисто като филм - малко "Джеймс бонд", "Индиана Джоунс", малко приключенски роман", каза още Апостолов.

Пред Bulgaria ON AIR кинокритикът подчерта, че съвременните комедии не могат да разсмиват така, както са го правили златните филми на българското кино.

"Филмите са една качествена машина на времето. Една споделена култура, станали част от жаргона на няколко поколения, спояващ механизъм за една нация. Днешните актьори само могат да черпят вдъхновение от тогавашните изпълнители", добави Владимир Апостолов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase