Снимка Фейсбук

79-годишна жена е постигнала целта си да обиколи всички страни по света и споделя в предаването "Добро утро, Америка" на телевизия ABC, че това е било сбъднатата й мечта. Луиза Ю разказва, че още когато е била младо момиче във Филипините винаги е мечтаела да пътува.

"Когато ходех на кино, виждах този красив фон - пейзажите, природата, реките, планините, и това ме очарова. Ето защо винаги съм си мислела, че някой ден ще отида на тези места и ще пътувам", спомня си Ю. Тя разказва, че е отишла в САЩ като студентка на обмен, когато е била на 23 години, и е започнала да пътува, когато е имала възможност, пише vesti.bg.

"Започнах в САЩ първо заради статута си... Не можех да излизам от страната. Затова реших да взема автобус на Greyhound и да обиколя Съединените щати", обяснява Ю. "Greyhound беше най-добрият, защото просто се качваш, а на следващия ден си в друг щат", добавя тя. След като работи в сферата на медицинските технологии, Ю започва втора кариера като туристически агент, за да има повече гъвкавост и да си взима отпуск, за да пътува.

През последните пет десетилетия Ю пътува навсякъде, където може, от европейски държави като Италия до азиатски страни като Тайланд и още по-далеч, до африкански държави като Либия и държави от Близкия изток като Иран. В крайна сметка тя казва, че е решила да посети всички 193 държави, които са членки на ООН.

"Въпреки че някои места се смятаха за опасни, аз си казах: "Мисля, че мога да го направя. Искам да видя тези места със собствените си очи, защото там има много история и култура, които са се случили", казва Ю за мотивацията си.

Ю завършва целта си на 9 ноември 2023 г., зачерквайки Сърбия от списъка си с пътувания, след като приятелите ѝ я убеждават да изчака и да посети балканската страна последна. "Те казаха: "Ще трябва да дойдеш в Сърбия, защото ние ще летим. Ние също сме много близо и ще отпразнуваме последната ти страна. Когато пристигнах, не знаех, че те вече са приготвили всичко за мен. Това беше голяма изненада", разказва тя.

"Номад Мания" признава Ю като един от двамата души от Филипините, които са станали "майстор на ООН" - човек, който е пътувал до всички 193 държави.

След като е посетила толкова много държави и е срещнала безброй хора по пътя си, много от които са се превърнали в нейни приятели, Ю казва, че е научила, че всички си приличаме повече, отколкото си мислим. "Видях много неща от различни хора, от техния живот и култура - научих много. И открих, че всички са като нас. Те мечтаят за по-добра работа и по-добри възможности и повечето от тях са много, много мили и много услужливи", казва тя.

За всички останали, които мечтаят да пътуват, Ю ги насърчава да направят този скок.

"Винаги им казвам: "Не се страхувайте, излезте, пътувайте. Не чакайте никого, защото ако се появи възможност, тя може никога повече да не се повтори. Просто бъдете себе си. И също така, ако има желание, ще има и начин. Нищо няма да е невъзможно. Просто трябва да излезете навън", казва Ю.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase