Снимка: БГНЕС

Наблюдателите на санкциите на ООН разследват десетки предполагаеми кибератаки от Северна Корея, които са натрупали 3 милиарда долара. С тези пари КНДР доразвива програмата си за ядрени оръжия, според извадки от непубликуван доклад на ООН, разгледан от агенция Ройтерс.

"Корейската народнодемократична република (КНДР) продължи да пренебрегва санкциите на Съвета за сигурност", докладва група от независими наблюдатели на санкциите пред комитет на Съвета за сигурност, използвайки официалното име на Северна Корея.

"Групата разследва 58 предполагаеми кибератаки от КНДР срещу компании, свързани с криптовалута, между 2017 г. и 2023 г., оценени на приблизително 3 милиарда долара, които според съобщенията помагат за финансирането на разработването на оръжия за масово унищожение в КНДР", сочат наблюдателите, които докладват два пъти годишно на 15-те член на съвета за сигурност.

Мисията на Северна Корея към ООН в Ню Йорк не отговори веднага на искане за коментар относно доклада на наблюдателите. По-рано Пхенян отрече твърденията за хакерски атаки или други кибератаки.

Докладът на ООН трябваше да бъде публикуван публично този месец или началото на следващия месец, казаха дипломати.

Съобщава се, че севернокорейските хакерски групи, подчинени на основната външна разузнавателна агенция на Пхенян, са продължили с голям брой кибератаки, казаха наблюдателите на санкциите.

"Тенденциите включват атакуване от страна на КНДР към отбранителни компании и вериги за доставки и все по-често споделяне на инфраструктура и инструменти", казаха наблюдателите.

Северна Корея "допълнително разработи ядрени оръжия и произведе ядрени делящи се материали, въпреки че последният известен ядрен опит се проведе през 2017 г.", пишат наблюдателите. Те казват, че Пхенян е продължил изстрелванията на балистични ракети, извел е сателит в орбита и е добавил "тактически ядрен атакуваща подводница" към своя арсенал.

На Северна Корея отдавна е забранено да провежда ядрени опити и изстрелвания на балистични ракети от 15-членния съвет за сигурност. От 2006 г. той е обект на санкции на ООН, които Съветът многократно засилва, за да се опита да спре финансирането за разработване на оръжия за масово унищожение (ОМУ).

Всякакви по-нататъшни действия срещу Северна Корея от страна на Съвета са малко вероятни, тъй като той е в задънена улица от няколко години по въпроса. Вместо това Китай и Русия искат санкциите да бъдат облекчени, за да убедят Пхенян да се върне към преговорите за денуклеаризация.

Москва и Пхенян също обещаха през 2023 г. да задълбочат военните отношения. САЩ обвиниха Северна Корея, че доставя оръжия на Русия за войната й в Украйна, което Северна Корея и Русия отрекоха.

"Групата разследва доклади от държави-членки за доставки от КНДР на конвенционални оръжия и боеприпаси в нарушение на санкциите", пишат наблюдателите на санкциите.

Изолираната страна наложи строг локдаун по време на пандемията от коронавирус, което намали търговията и достъпа до помощ, но започна да се възстановява през последната година.

"Общият регистриран търговски обем за 2023 г. надмина общия за 2022 г., придружен от повторната поява на голямо разнообразие от чуждестранни потребителски стоки, някои от които могат да бъдат класифицирани като луксозни артикули", пишат наблюдателите на санкциите.

Продажбата или трансферът на луксозни предмети в Северна Корея отдавна е забранен от Съвета за сигурност. Съгласно санкциите на ООН, наложени през 2017 г., всички държави също трябваше да репатрират севернокорейци, работещи в чужбина, за да спрат да печелят чужда валута за режима на Ким Чен-ун.

"Групата разследва доклади за множество граждани на КНДР, работещи в чужбина, които печелят доходи в нарушение на санкциите, включително в секторите на информационните технологии, ресторантьорството и строителството", пишат наблюдателите на санкциите.

Те също така казаха, че Северна Корея продължава да има достъп до международната финансова система и да участва в незаконни финансови операции в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase