Снимка: БГНЕС

Преди 72 години, на 6 февруари 1952 г., Великобритания научи, че Джордж VI е починал в Сандрингам. Той страдаше от рак на белите дробове и тъжната новина беше голям шок за страната. Въпреки че кралят е болен от няколко години, пълните факти за състоянието му са пазени в тайна от неговите поданици.

Последната му публична поява е предишния четвъртък на лондонско летище, когато той се сбогува с принцеса Елизабет и херцога на Единбург, когато тръгват на обиколката си в Британската общност. Когато съобщението от Сандрингам идва в 10.45 сутринта седмица по-късно, то просто гласи: "Кралят, който се оттегли да си почине снощи в обичайното си здраве, почина мирно в съня си рано тази сутрин."

Колко различно е разкритието за болестта на Чарлз III? Бъкингамският дворец първи беше изключително откровен със съобщаването на неговата диагноза и успешното лечение на уголемена простата. След това дойде унищожителната новина, че сега се лекува от рак.

Въпреки че дворецът не е разкрил от каква точно форма на рак е страдал кралят, той потвърди факта, че не е рак на простатата и че състоянието е било открито по време на лечението му. Мнозина очакват да излязат допълнителни подробности, когато точната информация за състоянието му стане по-ясна.

Това съобщение е удивително открито в сравнение с официалните разкрития за болести на предишни монарси. И новината вече – както кралят възнамеряваше – доведе до по-голяма осведоменост сред обществеността. Онлайн търсенията за заболявания на простатата се увеличиха след обявяването на състоянието на краля.

Всяко по-нататъшно разкритие ще повиши подобна осведоменост и дворецът ще иска да бъде уверен, че има системи за поддръжка на запитванията, тъй като те са наясно как вакуумът от информация може да предизвика допълнително безпокойство.

Евфемизмът и секретността някога са били ежедневие в кралските медицински кръгове. Когато Джордж VI отстранява левия си бял дроб през септември 1951 г., след като е пушил много години, официалното съобщение е, че той страда от "структурни аномалии" – всъщност карцином. Не само обществеността е държана в неведение. Дори на краля не е дадена пълната информация, пишат от Independent.

Когато умира през 1952 г., се твърди, че е починал от "коронарна тромбоза", причинена от съдово заболяване. Всъщност това е по-вероятно в резултат на рака на белите му дробове.

Сега сме свидетели на смяна на поколенията в начина, по който кралското семейство обявява своите заболявания. Херцогинята на Йорк току-що разкри, че има рак на кожата, малко след мастектомия. И принц Майкъл, и принцеса Майкъл от Кент открито казаха, че са се възстановили от рак.

Въпреки че кралица Елизабет II почина наскоро през септември 2022 г., тя възприе по-ранни методи на работа.  Гайлс Брандрет разкри, че страда от миелом, вид рак на костите. Но все пак официалната причина за смъртта е всеобхватният евфемизъм "старост". Кралицата-майка доживя до необичайната възраст от 101 години. Тя също беше болна от рак, но тогава това не беше разкрито на света. През 1966 г. е отстранен тумор от дебелото й черво. През 1984 г. е отстранен тумор от гърдите й.

Най-забележителният евфемизъм дойде със смъртта на Джордж V в Сандрингам през 1936 г. Докато кралят умираше, беше публикувано официално изявление, в което се казваше: "Животът на краля върви мирно към своя край."

Всъщност, както по-късно се разкрива в дневниците на неговия лекар лорд Доусън, кралят е бил инжектиран със смъртоносна доза морфин и кокаин, за да облекчи болката си. Доусън също така ускорява смъртта на краля, за да гарантира, че тя е обявена в сутрешното издание на The Times, а не в "по-малко подходящи вечерни списания".

Откритостта относно състоянието на Чарлз III – както и самото лечение – се координира от д-р Майкъл Диксън, ръководител на Royal Medical House от 2022 г. Има много информация за това как д-р Диксън е запален по хомеопатията, подобно на краля. Всяко хомеопатично лечение, дадено на краля обаче, ще бъде само като допълнение към възможно най-доброто конвенционално медицинско обслужване.

Д-р Диксън официално е лекар на краля – титла, датираща от 16 век. Той отговаря за екип от лекари и медицински сестри, които се грижат за кралското семейство 24 часа в денонощието, всеки ден от годината. Той наследи лекаря на кралицата, сър Хю Томас. А когато става въпрос за здравето на един монарх, всички събития са обхванати. При кралските обиколки кралят е придружен от един от неговите лекари – и пакет кръв, дефибрилатор и лекарства за спешна помощ в конвоя зад него.

Връзката и ролята на лекаря към краля обаче се промени значително след първия носител на титлата, Балтазар Герсие – италианец, отговорен за грижата за Хенри VIII и Катрин Арагонска. Те често бяха до тях в най-буквалния смисъл. Както кралският историк Луси Уорсли казва за Хенри VIII, "Винаги, когато отиваше "да пусне една вода", той беше придружаван. Неговият върховен слуга беше конярят на табуретката, чиято работа беше да се грижи за краля върху близкото столче, подплатената поставка без седалка, поставена върху гърнето в стаята. След това съдържанието на саксията ще бъде предадено на медицинския персонал за анализ.

Един лекар също беше от решаващо значение при преговорите за преминаването на Хенри VIII от брак към брак. Един от неговите лекари, д-р Уилям Бътс, заявява, че Хенри VIII не е правил секс с Ан от Кливс, което позволява бракът им да бъде анулиран. И все пак, за да удовлетвори краля, Бътс също трябваше да свидетелства, че кралят е "способен да направи действието с други, но не и с нея" и все пак е имал "pollutiones nocturnes". С други думи, мокри сънища.

От ранните кралски лекари се очакваше да пазят почти изцяло в тайна състоянието на своите подопечни. В дните, когато монарсите бяха всемогъщи, болестта им предизвикваше още по-голям ужас сред хората, отколкото днес, а монарсите бяха съучастници в тази потайност. Джордж II, каза един от неговите придворни, ще "стане от леглото си, задушен от болки в гърлото и в висока температура, само за да се облече и да отиде на прием", а след пет минути да се съблече и да се върне в леглото си".

Като се преструваше, че е добре, той се надяваше да успокои нацията.

Най-известният кралски пациент от всички беше бедният "луд" крал Джордж III, за когото се казва, че е страдал от биполярно разстройство. В онези дни, преди повече от 200 години, никой наистина не разбра оплакването му, с изключение на един героичен човек, д-р Франсис Уилис, пазач на убежище в Линкълншир, който насърчава Джордж III да почива и да спортува. На свой ред великите кралски лекари, завиждащи на близките отношения на Уилис с краля, го критикуват и го наричат "лудият лекар".

Въпреки целия лукс на кралската медицина, тя, като всяка медицина, е била доста примитивна в най-ранните си етапи. През 1817 г. принцеса Шарлот, дъщерята на принц-регента и предполагаем наследник на трона, умира при раждане, едва на 21 години, благодарение на некомпетентното бъркане на кралския лекар сър Ричард Крофт.

Луси Уорсли казва: "По време на 48-часово раждане, Крофт плахо се завъртя, използвайки форцепс, за да извади бебето. Изгубено е ценно време, детето почина, а няколко часа по-късно и майката. С един удар две поколения от кралското семейство бяха унищожени."

Година по-късно разбитият сър Ричард Крофт се застреля
. За разлика от това, талантливите лекари са били високо ценени от монарсите. Сър Джеймс Рийд беше толкова ценен като лекар на трима британски монарси, кралица Виктория, Едуард VII и Джордж V, че му беше дадена баронетска титла. Сред внуците му са Ричард Инграмс, бивш редактор на Private Eye и The Oldie. Въпреки това, това също не помогна на по-ранните кралски лекари, че толкова много монарси бяха толкова впечатляващо негодни поради снизходителен начин на живот. Кралица Виктория и Едуард VII си похапваха и стигнаха огромни размери. Хенри VIII и Джордж IV имаха талия с размери 54 инча.

Чарлз III, подобно на майка си, е водил изключително здравословен живот, с много упражнения. Говори се, че обича да пийва две мартинита вечер, но освен това пие малко и не пуши. Той често пропуска обяда и когато яде, държи на най-пресните органични плодове и зеленчуци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase