Снимка: БГНЕС

Крал Чарлз е диагностициран с рак и ще се оттегли от кралските си задължения, обяви Бъкингамският дворец.

75-годишният крал е бил диагностициран с форма на болестта, открита по време на несвързана операция за увеличена простата миналата седмица, съобщиха от двореца.

Бъкингамският дворец казва, че кралят "остава напълно положителен относно лечението му". Той ще се оттегли от обществени задължения, като се очаква да го заместят висши кралски особи.

Не е ясно какъв вид рак е бил диагностициран и не се споделят повече подробности относно стадия на рака или прогнозата. Новината идва само дни след като Чарлз беше заснет да присъства на църковна служба в църквата "Св. Мария Магдалена" в Сандрингам, усмихвайки се и махайки на фотографите отвън.

Но ще абдикира ли Чарлз и как диагнозата рак ще се отрази на кралските му задължения?

The Independent отговаря на тези въпроси.

С какво е диагностициран Чарлз?

Крал Чарлз е диагностициран с рак. Не е ясно каква форма на заболяването има, но е открито по време на несвързано лечение за увеличена простата.

Изявление от Бъкингамския дворец гласи: "По време на скорошната болнична процедура на краля за доброкачествено уголемяване на простатата беше отбелязан отделен проблем, който предизвиква безпокойство. Последвалите диагностични тестове идентифицираха форма на рак."

Ще абдикира ли кралят?

Изявлението, публикувано от Бъкингамския дворец, не дава индикации, че кралят възнамерява да се оттегли. Всъщност това предполага, че той се надява да се върне изцяло към задълженията си в бъдеще.

Последният британски монарх, който напусна трона, беше Едуард VIII, но това беше по лични причини. Той реши да се ожени за американската актриса Уолис Симпсън през 1936 г.

Майката на Чарлз, кралица Елизабет II, не абдикира въпреки здравословните проблеми към края на живота си.

Как диагнозата ще се отрази на кралските му задължения?

Чарлз ще се оттегли от обществени задължения по време на лечението на болестта по съвет на лекарите си, според Бъкингамския дворец. Той обаче ще продължи да надзирава държавния бизнес и официалната документация.

Кралят остава у дома, най-вероятно в Кларънс Хаус, любимата му резиденция в столицата. Но дворецът даде да се разбере, че кралят възнамерява да се върне към задълженията си веднага щом здравето му позволява.

В изявлението си Дворецът каза: "Той остава напълно положителен относно лечението си и очаква с нетърпение да се върне към пълния обществен дълг възможно най-скоро.“

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase