Снимка: Facebook/Sovereign Order of Malta

Суверенният Малтийски военен орден – известен още като Малтийските рицари – не е просто религиозен католически орден с почти 1000-годишна история. Нито пък е просто организация за хуманитарна помощ с многомилионен бюджет с операции, включващи бежански лагери и програми за помощ при бедствия в около 120 страни по света.

Това е суверенна нация със статут на наблюдател в ООН и собствена конституция. Необичайно обаче тя няма никаква земя. Суверенният Малтийски военен орден издава регистрационни номера на автомобили – без да има пътища, по които да се движат. Той има дори собствени печати, валута и паспорти.

Рицарите възникват като рицарски орден в Йерусалим около 1099 г. и са подарени на Малтийския архипелаг през 1530 г. от краля на Испания. Наполеон Бонапарт принуждава рицарите да напуснат Малта при френската инвазия от 1798 г. В наши дни седалището на Ордена е в Рим. Даниел де Петри Тестаферата, базираният в Малта президент на Ордена, казва пред CNN, че само около 100 от 13 500 рицари, дами и капелани, които сега са разпръснати по света, живеят в Малтийския архипелаг.

Първите паспорти са издадени от Малтийския орден през 1300 г., когато неговите дипломати са пътували до други държави с документи, удостоверяващи ролята им на посланици. След Втората световна война използването на дипломатическия паспорт придоби характеристиките на паспортите, използвани в други страни. Днес има само около 500 от дипломатическите паспорти в обращение – което го прави най-редкият паспорт в света.

Пурпурният паспорт на Ордена (може би поклон към кръвта на Христос) е запазен за членове на Суверенния съвет и ръководители на дипломатически мисии и техните семейства. Той е украсен със златни букви, изписващи името на организацията на френски език - Ordre Souverain Militaire de Malte и герб.

"Орденът дава паспорти на членовете на тяхното правителство за срока на техния мандат", казва де Петри Тестаферата. Паспортите на Великите магистри са валидни за най-дълъг период, тъй като те се избират за 10 години, могат да служат два мандата и трябва да се пенсионират до 85. Други паспорти са валидни за четири години и се използват само за дипломатически мисии. Паспортите имат 44 страници с воден знак с малтийския кръст без много други фанфари - без изображения или цитати.

Еухенио Айролди ди Робиате, бивш директор по комуникациите на Ордена, казва пред CNN, че понякога да се види реакцията на митническите служители, когато им връчат паспорта, е изключително забавно.

"Те вероятно никога не са виждали такъв преди. Веднъж, когато пристигнах на летището в Банкок, тълпа от оператори на паспортния контрол искаха да видят редкия ми паспорт и да си направят селфи с него", разказва Айролди ди Робиате.

Според Де Петри Тестаферата две трети от членовете на Шенген признават дипломатическия паспорт и Орденът работи в тясно сътрудничество с много страни без официални дипломатически отношения като Франция, Обединеното кралство и Съединените щати.

"Осигуряваме бързи медицински и хуманитарни доставки на жертви на конфликти или природни бедствия. Управляваме болници, линейки, медицински центрове, домове за възрастни хора и хора с увреждания, обществени кухни и пунктове за първа помощ", обяснява де Петри Тестаферата.

По следите на рицарите в Малта

Въпреки че е малко вероятно да попаднете на рицари при посещение в Малта, има много места из Малтийските острови, където да научите за битката и съдбата на легендарния Орден.

Едно от първите неща, които ще забележите, когато пристигнете на главния остров, е масивният Форт Сейнт Анджело с цвят на мед, стърчащ от лазурните води на Гранд Харбър. Внушителният средновековен бастион някога е бил централата на Ордена и е единствената останала структура на острова, която все още частично принадлежи на рицарите.

Де Петри Тестаферата казва на CNN, че параклисът, посветен на Света Анна в горната част на крепостта, все още се грижи за Ордена. Можете да обиколите тази част от крепостта, за да видите къде Великият магистър дьо Валет се моли ежедневно за избавление от османските нашественици по време на Голямата обсада от 1565 г.

Вътре в древните бастионни стени на Мдина, средновековната столица на Малта и обект на световното наследство на ЮНЕСКО, можете да научите повече за Ордена в 3D аудиовизуалното шоу "Рицарите на Малта". Намира се в Casa Magazzini, където някога рицарите са съхранявали амуниции, и разказва историята на рицарите в Малта, включително когато са получили архипелага през 1530 г. от краля на Испания.

В столицата Валета можете да продължите своята рицарска разходка в Националната библиотека на Малта, където се съхранява Pie Postulatio Voluntatis, пергаментът, който папа Пасхал II използва през 1113 г., за да предостави на Ордена суверенитет.

"Колекцията на библиотеката се състои от оригинални документи и ръкописи на Ордена", казва Дейн Мънро, екскурзовод и историк, специализиран в историята на Ордена.

След библиотеката можете да се насочите от другата страна на улицата към двореца на Великия магистър, който някога е бил домакин на рицарите. Тронната зала е била използвана от рицарите като зала на Върховния съвет и остава украсена с древни фрески, изобразяващи Голямата обсада. Не пропускайте портретите на Велики магистри в Залата на посланиците.

Времето на Караваджо като рицар

Като всички добри рицарски джентълмени, рицарите обичали изобразителното изкуство, което довело до противоречия. Известният италиански художник Микеланджело Мериси да Караваджо пристига в Малта през 1607 г., след като убива мъж в дуел и бяга от Рим. Орденът го прави рицар и той става придворен художник. Малко след като Караваджо демонстрира, че той е повече кавгаджия, отколкото джентълмен, рицарите го гонят от Ордена.

Докато посещавате съкатедралата "Свети Йоан", само на няколко пресечки от Двореца на Великия магистър, внимавайте за "Обезглавяването на Свети Йоан", което е най-голямата и единствената известна подписана творба на Караваджо.

На няколко пресечки е Casa Rocca Piccola на семейство де Пиро, които са били тясно свързани с Ордена, според Мънро. Можете да направите обиколка на грандиозния дом, където живее Маркиз Николас де Пиро, канцлерът на Малтийската асоциация на ордена. Домът му е капсула на времето с барокова елегантност от 16-ти век.

Можете също така да отседнете в палацо, което е принадлежало на рицарите. Rosselli AX Privilege е бутиков хотел, който се помещава в дома на Малтийския рицар Дон Пиетро Росели от 17-ти век и е централно разположен във Валета, което го прави перфектната база, когато обикаляте Малта, за да научите повече за рицарите.

Ако имате късмет и забележите един от малкото рицари на архипелага, може да успеете да ги идентифицирате по традиционните им одежди
, които се носят само по време на религиозни церемонии. Черната туника с бели маншети е с осемлъчен малтийски кръст. Допълнителна украса около врата изобразява рицарския ранг в Малтийския орден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase