Снимка: iStock

Фибрите са въглехидрати, които тялото не може да смила. И все пак са от съществено значение за здравето на храносмилането.

Фибрите насърчават редовната храносмилателна функция и предотвратяват запека. Забавят храносмилането и поддържат кръвната захар в нормално ниво. Друго забележимо предимство, често пренебрегвано от хората извън медицината, е че фибрите действат като гориво за чревния ви микробиом – тази голяма колекция от бактерии, вируси, гъбички и други микроби, които живеят в стомашно-чревния тракт. Тези микроби съществуват в симбиоза с храносмилателната система и както показват изследванията, подпомагат енергийните нива, храносмилането и имунната защита.

Получавате ли достатъчно фибри?

За да може вашият чревен микробиом да се възползва от диетичните фибри, трябва да сте сигурни, че получавате адекватно количество. Според проучване, публикувано в Medicine in Microecology, приемът на диетични фибри днес е значително по-малък, отколкото във времето на предците ни, особено в страните с високи доходи. Това се дължи отчасти на индустриализацията и възхода на западната диета, която включва високи нива на преработени храни, рафинирани захари, животински протеини и наситени мазнини.
 

Цялата статия можете да прочетете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase