Снимка: БГНЕС

Всяка година стотици дезертьори от Северна Корея, които след това са се установили в Юга, изпращат така необходимите пари обратно у дома. Но това става все по-рисковано, тъй като и двете страни предприемат все по-строги мерки срещу незаконните преводи на пари.

"Това е като шпионски филм, а хората залагат живота си на карта", казва Хуанг Джи-сунг, който е брокер в Южна Корея повече от десетилетие.

Самият той дезертьор и знае колко сложна и трудна е задачата - изискваща тайна мрежа от брокери и куриери, разпространени в Южна Корея, Китай и Северна Корея.

Тайни разговори с контрабандни китайски телефони се извършват на отдалечени места. Използват се кодови имена.

Залозите са невероятно високи - ако бъдат заловени, севернокорейците рискуват да бъдат изпратени в страховитите политически затворнически лагери в страната, известни като kwan-li-so, където се смята, че стотици хиляди са умрели през годините.

Проучване от 2023 г. на Центъра за база данни за севернокорейските човешки права, което анкетира около 400 дезертьори от Северна Корея, установи, че около 63% са прехвърлили пари на семействата си в Северна Корея.

Но от 2020 г. севернокорейският лидер Ким Чен Ун засили репресиите срещу брокерите, за да спре потока на пари и "реакционна идеология и култура" от Южна Корея.

"Броят на брокерите в Северна Корея е намалял с повече от 70% в сравнение с преди няколко години", казва Джу Су Йон, съпругата на г-н Хуанг. Тя също е брокер.

Южна Корея също забранява подобни трансфери, но в миналото властите обикновено гледаха на другата страна. Сега това се променя.

Миналия април домът на Хуанг и съпругата му Джу беше атакуван от четирима полицаи, които ги обвиниха в нарушаване на Закона за валутните транзакции. Тъй като банковата сметка, използвана за изпращане на пари до Северна Корея, е на нейно име, тя е тази, която е изправена пред обвинения.

Най-малко седем други брокери също са разследвани.

Интервютата пред камера с брокери са рядкост, но Джу избра да говори с BBC, отчасти защото иска да разгласи случая си.

Южнокорейските власти казали на Хуанг, че всеки паричен превод към Северна Корея трябва да се извършва чрез "легитимна банка".

"Ако има такъв, кажете ми!" контрира той, добавяйки, че няма институция, която да може законно да получава пари в Северна Корея, тъй като двете Кореи технически все още са във война.

Междукорейските отношения се влошиха, откакто Северът взриви съвместен офис за връзка с Юга през 2020 г. По-рано този месец севернокорейският лидер Ким Чен Ун дори каза, че вече не е възможно да се постигне обединение с Юга – цел, заложена в Конституцията.

Тайни обаждания

Тези незаконни трансгранични парични преводи започват с телефонно обаждане между дезертьори на юг и техните семейства на север - станали възможни благодарение на притока на контрабандни китайски телефони в граничните провинции, които могат да се включат в китайските телекомуникационни мрежи.

Обажданията се улесняват от брокери в Северна Корея, които трябва да пътуват на дълги разстояния и понякога дори да изкачват планини, за да организират такива разговори.

След часове чакане връзката е осъществена и дезертьорът ще договори сума със семействата. Но разговорът трябва да е оживен, за да не бъде следен от Министерството на държавната сигурност.

След това дезертьорът прави депозит в китайска сметка чрез брокери в Южна Корея. Това също е изпълнено с риск, тъй като Китай също следи отблизо потока от чуждестранна валута.

От китайските брокери зависи да внесат парите в Северна Корея.

Границите са сравнително порести, тъй като Китай е най-важният съюзник на Северна Корея. Паричните преводи от дезертьори понякога се маскират като транзакции между китайски и севернокорейски търговски компании.

Те наемат няколко куриера в Северна Корея, за да доставят парите на семействата.

"Хората, които доставят парите, не се познават и не трябва, защото животът им е застрашен", казва Ким Джин Сеок, който е работил като куриер в Северна Корея, преди да избяга от страната през 2013 г.

Брокерите трябва да използват псевдоними и да разработват кодове, за да сигнализират кога ще бъде безопасно за семействата да получават средства. Хуанг, който има около 800 клиенти, казва, че дори се е сблъсквал със семейства, които са отказали парите.

"Те бяха уплашени, че това може да е капан, поставен от полицията за сигурност. Казваха: "Няма да приемаме пари от предатели".

След като парите бъдат доставени, брокерите взимали около 50% приход.

"Севернокорейските брокери рискуват живота си, за да направят 500 000 до 600 000 вона на трансфер", казва г-н Хуанг. При днешния обменен курс това е около $375-$450 (£295-£355). "В днешно време, ако те арестува служител по сигурността и те осъдят, ще бъдеш изправен пред 15 години затвор. Ако бъдеш осъден за шпионаж, ще отидеш в kwan-li-so."

Хуанг показва на BBC свидетелства от севернокорейци, които са получавали пари чрез неговите брокери.

"Гладувах всеки ден и ядох трева", плаче възрастна жена в една от тях с подути ръце от търсене на храна в гората.

В същото видео друга жена казва: "Тук е толкова трудно, че искам да ти благодаря 100 пъти."

Джу казва, че сърцето й се къса всеки път, когато види тези видеоклипове.

"Някои дезертьори са изоставили родителите и децата си. Те просто искат да гарантират, че семействата им в Северна Корея ще оцелеят, за да могат да се съберат отново един ден."

Тя казва, че един милион вона е достатъчен, за да изхрани тричленно семейство за една година в Севера.

Преди години севернокорейците измислиха термина "стъбло от Халасан" за хора, които получават помощ от дезертьори от Юга, казва г-н Хуанг.

Халасан се отнася до планината Хала, известен вулкан на живописния остров Чеджу в Южна Корея.

"Човек от родово семейство Халасан се счита за най-желания съпруг, дори по-добър от членовете на комунистическата партия", казва той.

Прекъснато спасително въже

Не е ясно защо Южна Корея е започнала да репресира брокерите, но адвокатът Парк Уон-йон, който предоставя правна подкрепа на дезертьорите, смята, че прекаленото усърдие може да е фактор, тъй като правомощията за разследване на случаи на национална сигурност, като шпионаж, са били прехвърлен в полицията от Националната разузнавателна служба тази година.

"Ако полицията не успее да докаже обвиненията в шпионаж, те ще ги преследват по закона за валутните транзакции", казва той.

Под нарастващия натиск и от двете правителства този спасителен пояс за семействата на севернокорейските дезертьори може да бъде прекъснат. Хуанг е готов да отнесе делото на жена си чак до Върховния съд, ако тя бъде осъдена. Той вярва, че паричните преводи от дезертьори не са само средства.

"Това е единственият начин да свалим Северна Корея без битка
", казва той. "Заедно с парите идва и новината, че Югът е проспериращ и богат… Това е, от което се страхува Ким Чен Ун."

Ким вярва, че дезертьори като него няма да спрат да изпращат пари на близките си у дома, въпреки че властите и от двете страни искат да ги спрат. Той казва, че сам ще пътува до Китай, за да достави парите, ако е необходимо.

"Поех риска никога повече да не видя децата си, но поне децата ми ще имат добър живот", казва той. "Ще изпратим парите по какъвто и да е начин и независимо от всичко."

Сега той работи като шофьор на камион в Южна Корея и спи в автомобила си пет дни в седмицата.

Той спестява колкото е възможно повече, за да може да изпраща четири милиона вона на жена си и двамата си сина в Севера всяка година. Той е възпроизвеждал аудио съобщение от семейството си на повторение.

Един от синовете му казва: "Как си, татко? Колко страдаш? Нашите трудности са нищо в сравнение с твоите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase