Снимка БГНЕС

Тенис легендите Крис Евърт и Мартина Навратилова призоваха Женската тенис асоциацияWTA да остане извън Саудитска Арабия, като подчертаха, че едно такова действие ще донесе "значителен регрес".

"Трябва да има здравословен дебат за това дали „напредъкът“ и „обвързването със Саудитска Арабия“ наистина са възможни“, пишат и двете членки на Залата на славата на световния тенис.

Напоследък тенисът е погълнат от дебата дали спортът трябва да следва голфа, футбола, автомобилния спорт и други в сключването на сделки с богатото кралство, където групите за права твърдят, че жените продължават да се сблъскват с дискриминация в повечето аспекти на семейния живот. А хомосексуалността е основно табу, както и за останалите страни в Близкия изток.

„Провеждането на турнир там би представлявало значителна стъпка назад, в ущърб не само на женския спорт, но и на жените като цяло, твърдят двете, които са спечелили по 18 титли от Големия шлем на сингъл. „Надяваме се това да се промени някой ден, надяваме се през следващите пет години поне да видим промяна. И ако е така, бихме подкрепили ангажимент на тениса от WTA там, казват Евърт и Навратилова.

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман работи, за да се измъкне от международна изолация след убийството през 2018 година на коментатора от "Вашингтон Пост" Джамал Кашоги. Принцът също така явно иска да диверсифицира икономиката на Саудитска Арабия и да намали зависимостта й от петрола. И има подкрепа също от толкова важна тенис личност – Били Джийн Кинг, която смята, че влизането на турнирите в Саудитска Арабия ще промени самата страна на първо място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase