Снимка БГНЕС

Въпреки че България няма представителство на "Оскарите" и тази година, българска следа има в антинаградите "Златна малинка", чиито номинации бяха обявени вчера. Четвъртата част на сниманата основно у нас екшън поредица "Непобедимите" доминира в пародийните "отличия" със седем номинации.

Силвестър Сталоун, който не е печелил "Оскар" в половинвековната си кариера (макар да има номинации като сценарист и актьор в "Роки", а филмът да спечели приза за най-добър през 1977 г.), е рекордьор в малиновата надпревара. В своята кариера той е номиниран... шестнайсет пъти, припомня "Сега"! В случая - за най-слаб актьор в поддържаща роля. А колежката му от "Непобедимите 4" Меган Фокс пък е претендент за най-лоша поддържаща актриса.

Описвани като "грозния братовчед на "Оскарите", наградите "Златна малинка" се гласуват от повече от 1000 членове на едноименната фондация, базирани в САЩ и в чужбина. Разбира се, нямат никаква официална тежест и 43 години след създаването си остават предимно медиен куриоз. Все пак те се присъждат ежегодно в девет категории, включително най-лош режисьор, най-лош сценарий и най-лош предистория/римейк/продължение. "Непобедимите" е номиниран и в трите.

Сред останалите най-лоши филми на годината са "Екзорсистът: Вярващият" и "Мечо Пух: Кръв и мед", всеки с по пет номинации. Хорър трактовката на "Мечо Пух" се възползва от изтичането на авторските права за класическата приказка на А. А. Милн и преосмисля героите от Стоакровата гора, представяйки ги като жестоки серийни убийци. "Екзорсистът: Вярващият" не е единственият филм на тема изгонване на дявола, получил номинации. Носителят на "Оскар" Ръсел Кроу е в категорията за най-лош актьор за ролята си на отец Габриеле Аморт, свещеник в "Екзорсистът на папата".

Друга носителка на Академичната награда - Хелън Мирън, също е номинирана за "Златна малинка": за участието си в комиксовия "Шазам! Яростта на боговете". Списъкът с титулувани актьори, засрамени с "малинки" в миналото, включва още Леонардо ди Каприо, Еди Редмейн, Бен Афлек, Хали Бери и Сандра Бълок.

Младата звезда Ана де Армас се очертава като любима мишена на пародийните антинагради. След като миналата година бе номинирана и за "Оскар", и за неговото отрицание с "Блондинка", този път малиновите й номинации са цели две: за най-лоша актриса и за най-лоша екранна двойка (с Крис Еванс в екшънкомедията Ghosted на Netflix).

"Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" също е номиниран за най-лошо продължение. Въпреки че това е последното участие на Харисън Форд в ролята на легендарния археолог авантюрист, филмът се провали в боксофиса и получи смесени отзиви от критиците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase