Снимка БНР

Поставена преди 100 години, статуя на капитан Джеймс Кук е била прерязана, а паметник на кралица Виктория е бил покрит с червена боя в австралийския град Мелбърн в навечерието на Деня на Австралия в знак на протест срещу британското колониално господство, предаде BBC.

Денят на Австралия се отбелязва на 26 януари, когато е годишнината от пристигането през 1788 година на първия британски флот в залива на Сидни и началото на колониалната ера, съобщи БНР.

Полицията в Мелбърн съобщи, че разследва вандалския акт, извършен през нощта. Извършителите са написали "Колонията ще падне" на постамента на статуята на капитан Кук. Статуята е била прерязана в зоната на глезените.

Това не е първото посегателство срещу тази статуя. През 2022 година тя е била напръскана с червена боя, а през 2018 година върху постамента е било изписано с графити „Не се гордеем“ и оставено знамето на аборигените. Джасинта Алън, премиер на щата Виктория, където се намира Мелбърн, заяви, че "вандализмът няма място в нашата общност".

Проучванията на общественото мнение показват, че приблизително 60% от австралийците подкрепят празнуването на Деня на Австралия на 26 януари, но много от коренните жители на страната и не малко други австралийци смятат, че е погрешно да се празнува дата, свързана с кражбата на земите на аборигените и островитяните в протока Торес и опита да се заличи тяхната култура.

През последните години все повече хора бойкотират празнуването на Деня на Австралия, наричайки го Ден на нашествието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase