Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Съобщенията за употребата на наркотици от Илон Мъск изправят членовете на управителния съвет на Tesla Inc. пред познат казус: трябва да решат какво да правят, ако изобщо го правят, с главния изпълнителен директор, който излага на голям финансов и правен риск както директорите, така и акционерите.

Статията на Wall Street Journal, в която се описва историята на използването на наркотици от Мъск за развлечение и постоянната му консумация на кетамин, е последното от дългата поредица изпитания за борда, пълен с привърженици на главния изпълнителен директор, някои от които преди по-малко от шест месеца се съгласиха да върнат 735 млн. долара за уреждане на съдебно дело, в което се твърди, че са се компенсирали прекомерно.

Миналата година акционерите изразиха недоволство от борда на директорите заради планирането на приемствеността в Tesla и обвиниха Мъск, че се разсейва от ангажиментите си към други компании. Хаотичното му поглъщане през 2022 г. на Twitter Inc. - компанията за социални медии, която той преименува на X Corp., допринесе за това Tesla да загуби 672 млрд. долара пазарна капитализация през същата година.

Преди това директорите изкараха съдебни спорове, свързани с обречените усилия на Мъск да направи Tesla частна през 2018 г. и с това, че той нарече педофил пещерен изследовател, участвал в спасяването на младежки футболен отбор в Тайланд през същата година. Те също така дадоха показания по дела, свързани с пакета от компенсации в размер на 55 млрд. долара, който уредиха за Мъск през 2018 г., и по съдебен процес, в който се оспорваше придобиването от Tesla на SolarCity за 2,6 млрд. долара, изпитващия затруднения доставчик на електроенергия, управляван от братовчедите на Мъск.

Материалът на изданието, в който се казва, че Мъск е употребявал LSD, кокаин, екстази и психеделични гъби, често на частни партита, дори не е първият случай, в който управителният съвет на Tesla се сблъсква с проблеми, свързани с наркотици. Седмици след като през август 2018 г. New York Times съобщи, че директорите са изразили загриженост относно употребата на Ambien от Мъск, той изпуши цигара, съдържаща марихуана, в подкаста на комика Джо Рогън.

Храна за съдебни дела

Бордът на Tesla предприе минимални действия след тези епизоди. Той замени Мъск като председател и назначи двама нови независими директори, както се изисква от споразумението за уреждане на обвиненията в измама, повдигнати от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ. Съветът може да бъде изправен пред още съдебни спорове във връзка със справянето с употребата на наркотици от Мъск, каза Стивън Даймънд, който води курсове по корпоративно управление в Юридическия факултет на университета Санта Клара.

"Това ще даде муниции на адвокатите, които водят колективни искове от името на недоволните акционери в Tesla, ако успеят да свържат доказателствата за употреба на наркотици с действителната му роля като ръководител", каза Даймънд. "Управителният съвет на Tesla е длъжен да разбере какво се случва тук."

Макар че употребата на наркотици от Мъск може да навреди на други негови предприятия - особено на Space Exploration Technologies Corp., американски правителствен изпълнител - той получава по-голяма част от състоянието си от Tesla, отколкото от която и да е друга компания. Според индекса на милиардерите на Bloomberg стойността на неговите акции и упражняемите опции върху акции е 97,6 млрд. долара или около 44% от нетното му състояние от 219,4 млрд. долара.

"Каквото и да правя, очевидно трябва да продължа да го правя!" Мъск публикува в X, като посочи, че Tesla и SpaceX са най-ценните автомобилни и космически компании в света. "Ако наркотиците действително помагат за подобряване на нетната ми производителност с течение на времето, определено бих ги взел!"

Целия материал четете на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Васил

преди 3 месеца

Карам Тесла 3 от две години. Благославям го Мъск! Гений е. А това, че пуши понякога изобщо не ме вълнува. Само се чудят как да го очернят. Защото не им върви по свирката на "елитите". Ай сиктер.

40

Анонимен

преди 3 месеца

Искат да го Унищожът защото започна да говори много срещу Хазарската мафия, той и Кенеди говори против тях

39

Анонимен

преди 3 месеца

Загубите са част от бизнеса, както и печалбите!

fallback