Българите и целият екипаж на пленения кораб "Галакси лийдър" са добре и се държим с тях като с гости. Това заяви в интервю за bTV един от лидерите на хусите Мохамед ал Бухайти.

"Йеменските сили се отнасят добре с пленения екипаж. Има снимани клипове, които доказват това, а пленените са много добре. Искаме да успокоим близките им, че те са добре. Ние като йеменци имаме към тях много добро отношение и се държим с тях като с гости. Разбира се, ще бъдат освободени в момента, в който се реши казуса", коментира Бухайти.

Той посочва, че не знае къде точно се намират българите, но по думите му били в луксозни условия.

"Затова искам да успокоим всички. За това дали имат контакт с роднините - не знам дали им позволяват, или не, но потвърждавам, че контактът с близките е право на пленените. Аз ще се свържа с тях, за да разбера цялата информация и да потвърдя, че ползват правото си да се свържат със семействата си. Не се държим с тях като с обвиняеми. Те просто са имали лошия късмет, да бъдат на израелски кораб, който не се подчини на заповед на йеменските военни да не преминава през Баб ел Мандеб", добавя представителят на хусите и продължава:

"Отново повтарям, че нашата цел не е нито да потапяме корабите, нито да ги задържим. Нашата цел е да променим курса им. За съжаление част от екипажите на тези кораби не се подчиняват на йеменските военни заповеди да не ползват Червено море за плаване - това е тяхната грешка. Грешката на американците и британците е, че карат тези кораби да минават през Баб ел Мандеб, макар да знаят за рисковете".

По думите на Мохамед ал Бухайти целта на хусите са само плаващите кораби на Израел - не да ги потопяват или превземат, a само да им забранят да използват Баб ел Мандеб и да променят маршрута им, за да се увеличат разходите на израелците.

"Нашето виждане е ясно. Ние сме за свободен Йемен, за свободни решения, но проблемът, който се появи е, че няколко йеменски политически фракции, подпомагани от Америка и Англия, както и от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, предизвикаха нападението срещу Йемен. Обаче сега те промениха позициите си, осъзнавайки, че народът не е съгласен с тях. Атаките от страна на Америка и Великобритания накараха народа ни да се обедини и да поиска връщането на суверенитета и свободата на Йемен", коментира Бухайти.

И е категоричен, че обвиненията за блокирането на глобалния морски трафик не са верни.

"Ние само и единствено нападаме израелските кораби или кораби, свързани с Израел. Това е истината и американците го знаят. Ако допуснем някаква грешка, сме готови да понесем отговорност, без никакъв натиск от външни сили. Да не забравяме, че Америка иска да изкриви истината и да събере повече врагове срещу Йемен", отбеляза представителят на хусите.

"Искам да кажа пред всички - нашата война не е срещу народите на Америка и Британия, а срещу ционистите, които управляват Вашингтон и Лондон. Те са причина за много трагедии по целия свят, особено по нашите земи - арабските и мюсюлманските. Отново казваме, че нашата война е етичен акт. Ние не сме нападали никого. Те ни нападнаха през 2015 година, когато от Вашингтон обявиха атаката срещу Йемен. Направиха го от Вашингтон, а не от Рияд или Абу Даби. Направиха го на английски език, а не на арабски. Затова ние ще продължим да се защитаваме и ще продължим да помагаме на всички нападнати по света. Каквато раса, гражданство или религия да имат. И последно - топката е на терена на Америка и Англия. Те могат да спрат войната, да натиснат израелците да спрат масовите убийства и унищожение в Газа и да спрат обсадата, за да могат да влязат храна и лекарства за децата", каза още Мохамед ал Бухайти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase