Снимка: Istock

Често пъти, когато мислим какво наследство ще оставим на децата си, ние имаме предвид материалната страна на нещата. Но дали това е най-важното? Разбира се, че не. Добрата основа и придобивки невинаги са гаранция за щастлив живот. Ако искате да завещаете нещо наистина ценно, нека това бъдат някои от следните качества:

Самоувереност

Самоувереността е основен инструмент, който може да помогне на вашите деца да успеят в училище и да бъдат по-добри в изразяването на мислите и чувствата си. С малко повече самочувствие, вашите деца ще могат да участват активно в клас, да се наслаждават на дейности на открито по-свободно и да бъдат по-уверени в себе си по време на събития, предизвикващи стрес. Как да им помогнете? Можете да ги научите на самоувереност, като се фокусирате върху развитието на умения – като например хоби или някакво ново преживяване.

Преодоляването на предизвикателствата ще им позволи да излязат от създалата се ситуация по-уверени в собствените си способности. Дейности, които изграждат характер могат да включват уроци по актьорско майсторство, музика и изкуство. По този начин ще ги направите по-смели, ако са срамежливи когато са сред нови хора или когато изпитват нови преживявания. Можете също да помолите децата си да напишат писмо до себе си, като споменат с какво се гордеят и постиженията, които са им донесли радост – това ще ви помогне да ги опознаете по-добре.

Отговорност

Ако самите вие изпитвате трудност да дефинирате отговорността, ето едно примерно определение за нея – това е инициативата да се държим по подходящ начин и да изпълняваме задълженията си като продуктивен член на обществото. Научете децата си да бъдат отговорни, като вие самите бъдете такива. Някои примери за отговорност могат да бъдат много лесни и елементарни – като например оправяне на леглото сутрин или миенето на зъбите.

Ако искате да „преподавате“ отговорност на децата си, научете ги да определят крайни срокове и да ги спазват, било то за дейности в училище или у дома.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase