Снимка: БГНЕС

Руските туристи, за които се предполага, че ще отидат на ски екскурзия в Северна Корея, ще бъдат първите международни туристи, които ще посетят страната след затварянето на границите ѝ през 2020 г. в условията на глобалната пандемия, съобщи "Гардиън".

В доклада, публикуван от руската държавна информационна агенция ТАСС, се подчертава задълбочаващото се сътрудничество между Москва и Пхенян.

Той проследява и срещата през септември миналата година между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и руския президент Владимир Путин на космодрума в руския Далечен изток.

ТАСС не уточнява времева рамка, но докладът изненада някои азиатски наблюдатели, които очакваха първите туристи в Северна Корея след пандемията да дойдат от Китай, най-големият дипломатически съюзник и икономически поток на Севера.

Според руските медии неуточнен брой туристи от руския далекоизточен регион Приморски край, първо ще летят до севернокорейската столица Пхенян, където ще посетят паметници като Кулата на идеята Чучхе, наречена така в чест на водещата философия на Севера - Чучхе или самостоятелност.

След това туристите ще се отправят към северния проход Масик на източното крайбрежие, където се намира най-модерният ски курорт в страната.

Според него пътуването е организирано по силата на споразумение, постигнато между Олег Кожемяко, губернатор на Приморския край, и севернокорейските власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase