Снимка: БГНЕС

Еврейски студенти съдят Харвардският университет, твърдейки, че "се е превърнал в бастион на необуздан антисемитизъм и тормоз".

В жалбата се твърди, че университетът нарушава гражданските права на своите еврейски ученици, като толерира и допуска дискриминация в своя кампус.

Искът идва малко повече от седмица, след като неговият президент Клодин Гей подаде оставка отчасти заради справянето си с антисемитизма.

От Харвард все още не са коментирали съдебния иск, съобщава BBC.

В жалбата, подадена в сряда вечерта, се твърди, че еврейските ученици са били "подложени на тежка и широко разпространена антисемитска враждебна образователна среда", която се е влошила след нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

В нея се твърди, че студенти и преподаватели от Харвард са тормозили, сплашвали и нападали еврейски студенти в класните стаи, по време на дейности в кампуса и в социалните медии, включително като призовават за убийството на евреи и унищожаването на Израел.

"Най-впечатляващото във всичко това, е жалкият провал и отказът на Харвард да си мръдне пръста, за да спре това възмутително антисемитско поведение и да накаже студентите и преподавателите, които го извършват", се посочва в жалбата.

Ищците - студенти в Harvard Divinity School и група, наречена Students Against Antisemitism, която включва студенти от юридическите училища в Харвард и общественото здравеопазване - твърдят, че антисемитизмът в кампуса "се проявява в двоен стандарт".

Харвард, казват те, "селективно налага своите политики, за да избегне защитата на еврейските студенти от тормоз, наема преподаватели, които подкрепят антиеврейското насилие и разпространяват антисемитска пропаганда, и игнорира молбите на еврейските студенти за защита", като същевременно дисциплинира онези, които участват в расизъм, трансфобия и други форми на дискриминация.

Жалбата изисква парични обезщетения и разпореждане за спиране на предполагаемите нарушения на Харвард на дял VI от Закона за гражданските права от 1964 г., който забранява на онези, които получават федерални средства, да допускат дискриминация, основана на раса.

Съдебното заявление е направено от адвокатската кантора Kasowitz Benson Torres, която е започнала подобни дела в Нюйоркския университет и Университета на Пенсилвания.

Харвард беше подложен на критики през месеците след атаката на Хамас, като Министерството на образованието на САЩ и Камарата на представителите започнаха разследвания за справянето с антисемитизма в кампуса.

Миналата седмица Клодин Гей - първият чернокож президент на университета - подаде оставка след критики за нейния отговор на антисемитизма в кампуса и обвинения, че е плагиатствала части от академичната си работа. Тя се сблъска с буря от критики заради показанията си през декември пред Конгреса, в които не успя да каже изрично, че призивите за геноцид на евреите нарушават политиката на университета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase