Снимка: БГНЕС

Вече е официално - 2023 г. "счупи" рекорда за най-горещата година с огромна разлика, предоставяйки "драматично свидетелство" за това колко по-топъл и опасен е днешният климат от по-хладния, в който се е развила човешката цивилизация.

Планетата е била с 1,48C по-гореща през 2023 г. в сравнение с периода преди масовото изгаряне на изкопаеми горива да разпали климатичната криза. Цифрата е много близка до целта за температура от 1,5C, определена от страните в Париж през 2015 г., въпреки че глобалната температура трябва да бъде постоянно над 1,5C, за да се счита, че целта е нарушена.

Учени от Службата за изменение на климата Коперник (CCCS) на ЕС казаха, че е вероятно границата от 1,5C да бъде премината за първи път през следващите 12 месеца.

Средната температура през 2023 г. е била с 0,17C по-висока от 2016 г., предходната рекордна година, отбелязвайки много голямо увеличение в климатичните условия. Основната причина за това повишено глобално затопляне бяха продължаващите рекордни емисии на въглероден диоксид, подпомогнати от завръщането на естествения климатичен феномен Ел Ниньо.

Високите температури доведоха до горещи вълни, наводнения и горски пожари, увреждайки живота и поминъка по целия свят. Анализът показа, че някои екстремни метеорологични условия, като горещи вълни в Европа и САЩ, биха били практически невъзможни без глобалното затопляне, причинено от човека.

Данните от CCCS също така показват, че 2023 г. е първата регистрирана година, когато всеки ден е бил поне с 1C по-топъл от прединдустриалния рекорд от 1850-1900 г. Почти половината от дните са били с 1,5C по-горещи и за първи път два дни бяха с повече от 2C по-горещи. По-високите температури се повишиха от юни, като топлината през септември беше толкова над предишните средни стойности, че един учен я нарече "откачена“.

Карло Буонтемпо, директор на CCCS, каза: "Крайностите, които наблюдавахме през последните няколко месеца, дават драматично свидетелство за това колко далеч сме сега от климата, в който се е развила нашата цивилизация. Това има дълбоки последици за Парижкото споразумение и всички човешки усилия. Ако искаме да управляваме успешно климатичния риск, трябва спешно да декарбонизираме икономиката си, като същевременно използваме данни и знания за климата, за да се подготвим за бъдещето."

Наскоро учените казаха, че животоподдържащите системи на Земята са били толкова повредени, че планетата е "далеч извън безопасното работно пространство за човечеството".

Саманта Бърджис, заместник-директор на CCCS, каза: "2023 г. беше изключителна година с климатични рекорди, падащи като домино. Температурите през 2023 г. вероятно надвишават тези от който и да е период през последните поне 100 000 години."

"Шок е, че 2023 г. безспорно счупи световния температурен рекорд. Очаква се по-голямото глобално затопляне да причини още по-влажни зими в Обединеното кралство и още повече наводнения", допълва професор Бил Колинс от университета в Рединг, Обединеното кралство, пред The Guardian.

CCCS изтъкна редица "забележителни" събития през 2023 г., включително огромни пожари в Канада, които помогнаха за увеличаване на глобалните въглеродни емисии от горски пожари с 30%, и безпрецедентни температури на океана, които причиниха морски горещи вълни да ударят много региони. Антарктическият морски лед също се срина до рекордно ниски нива, след като преди това е имал малко очевидно въздействие от глобалното нагряване.

"2023 г. ни даде представа за екстремните климатични условия, които се случват близо до целите в Париж. Това трябва да разклати самодоволството, демонстрирано в действията на повечето правителства по света", каза
професор Брайън Хоскинс от Имперския колеж в Лондон.

 "Въпросът е дали този факт ще доведе до действие и мащабни промени в поведението? Всяка малка промяна сега, намалявайки всяко нарастване на затоплянето, е важна, докато твърде често се обещават амбиции за промяна до 2050 г., в друго поколение", казва професор Даниела Шмид от университета в Бристол.

Професор Джон Маршам от университета в Лийдс е на същото мнение: "Ние отчаяно се нуждаем от бързо намаляване на използването на изкопаеми горива и достигане до нула, за да запазим подходящия за живеене климат, от който всички ние зависим."

Стотици научни изследвания показват, че климатичната криза причинява по-екстремни и по-чести екстремни метеорологични явления. Докато 2023 г. се възприемаше от мнозина като година, в която глобалното затопляне се ускори, учените казаха, че по-високите температури са в съответствие с прогнозирания резултат от увеличени въглеродни емисии. Въпреки това, скоростта и интензивността на тежките климатични въздействия разтревожиха много експерти.

Отделен анализ на Японската метеорологична агенция даде много подобни резултати като Коперник, като през 2023 г. рекордните 1,43C над нивата от прединдустриалната епоха и надминаха предишния рекорд с 0,14C.

Професор Андрю Деслер от Тексаския университет A&M в САЩ каза, че рекордът, поставен през 2023 г., не е изненадващ: "Всяка година до края на живота ви ще бъде една от най-горещите в историята. Това от своя страна означава, че 2023 г. ще се окаже една от най-студените години на този век. Насладете й се, докато трае."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase