Снимка: Istock

В началото на всяка нова година правим равносметка старата година и планираме какво ново ще направим, за да подобрим ежедневието си. Ако и вие мислите в тази посока, ще ви е полезно да знаете, че някои краткотрайни, но редовни действия могат значително да повлияят на живота ни, и то в позитивен план. Не е необходимо винаги да правим големи постъпки, за да имаме сериозна промяна в живота. Понякога е достатъчно да са няколко съвсем кратки действия, но ако ги правим редовно, те ще подобрят физическото ни и емоционално здраве.

Ето няколко простички навика, които отнемат само по няколко минути на ден, но ще имат голям ефект.

Затворете очите за 5 минути, когато сте под напрежение

Само пет минути, а могат да спасят деня ви. Ако през деня се случа да усетите голямо напрежение и силен стрес, прекъснете дейността си за няколко минути и просто затворете очи. Опитайте се да отхвърлите всякакви мисли, а да се концентрирате само върху себе си, дишането си и овладяването на ума. Работата няма да избяга за 5 минути, но успокояването на ума ще ви помогне да продължите деня си по-спокойни, по-уравновесени и най-вече - по-здрави. Защото всяка минута стрес е пагубна за здравето ни, а то е най-голямото ни богатство. Нека не го пилеем.

Дишайте дълбоко за 5 минути на ден

Писали сме многократно за ползите от дълбокото дишане, затова ще споменем само няколко сега - успокоява ума, тялото, подобрява настроението, релаксира, отпуска нервната система, потиска апетита. Може да упражнявате дълбоко дишане в моменти, когато сте под стрес, но и когато се чувствате спокойни също е прекрасно да го правите. Така ще допринесете още повече към доброто настроение, превръщайки го в прекрасно.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase