Снимка БГНЕС

Легендарният радиоводещ Тома Спространов сложи точка на "Любопитно петолиние", което водеше неизменно от 57 години в радио Пловдив.

В последния ден от старата година в ефира бе излъчено последното издание на култовото предаване. В него създателят му Тома Спространов не беше водещ, а гост на своите ученици в занаята - музикалните редактори и водещи Валя Божилова и Милко Петров.

В последните три часа и половина на „Любопитно ретколиние“ участваха и едни от популярните ни певци, на които Томата е подал ръка в първите им стъпки към сцената - Мими Иванова, Петя Буюклиева, Росица Кирилова, братя Аргирови и Христо Кидиков. Той е първият, който основава фенклуб на братя Аргирови в Пловдив и е кум на Росица Кирилова.

В последното предаване на Тома Спространов участваха и цял екип от звукорежисьори, работили с него през годините, това са инж. Татяна Славова, Веселин Вълканов, Минко Кръстев и Николай Пеев.

Тома Спространов разказа любопитни истории около създаването на предаването и неговото съществуване цели 57 години. Кръстник на "Любопитно петолиние" станал музикалният редактор Евгени Гринберг във влака на път за София.

Музикалното предаване на Томата се излъчва за първи път в ефир на 1 януари 1967 г. по Радио Пловдив и е най-дълголетното предаване в родния радиоефир с един и същи водещ за такъв дълъг период.

Точка на предаването беше поставена на 31 декември 2023 г. поради усложнилите се здравословни проблеми на Тома Спространов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase