Общ преглед
В скандинавските страни, Прибалтика и Русия бяха регистрирани едни от най-ниските температури досега през зимата, съобщи "Евронюз".

Из цяла Европа се наблюдаваха ярки климатични контрасти, като екстремни студове и снежни бури, които нарушиха транспорта и затвориха училища в Скандинавия.

В същото време силните ветрове и проливните дъждове в Западна Европа причиниха наводнения и поне един смъртен случай.

За втори пореден ден в скандинавския регион температурите паднаха под минус 40 °C. В шведската Лапландия живакът падна до минус 43,6 °C, което е най-ниската януарска температура, регистрирана в Швеция от 25 години насам.

Жителите на Литва, Латвия и Естония също усетиха сковаващия студ.

Изключително ниските температури, снегът и бурните ветрове нарушиха транспорта в целия скандинавски регион, като няколко моста бяха затворени, а някои влакови и фериботни превози, преустановени. Няколко училища в Скандинавия бяха затворени.

Полицията в по-голямата част от Дания призова шофьорите да избягват ненужни пътувания, тъй като вятърът и снегът връхлетяха северните и западните части на страната.

Студената вълна от Сибир и Арктика обхвана и Западна Русия, като температурите в Москва и други райони паднаха до минус 30 °C - доста под средната температура за началото на януари.

Властите в Москва, Санкт Петербург и други градове издадоха оранжеви предупреждения за времето, като предупредиха жителите за възможни рискове за здравето.

Меки, но влажни и ветровити условия преобладаваха и на юг, където буря предизвика хаос в някои части на Западна Европа.

Във Великобритания един шофьор загина, след като дърво падна върху автомобила му в Западна Англия.

Бурята, която официалните метеорологични служби на Великобритания, Ирландия и Нидерландия нарекоха Хенк, предизвика прекъсване на електрозахранването, транспортни проблеми, материални щети и смущения в Обединеното кралство. На 3 януари в Англия и Уелс бяха в сила повече от 300 предупреждения за наводнения, а 10 000 домове останаха без ток. Железопътната мрежа на Обединеното кралство беше засегната от наводнения и прекъсвания на електрозахранването, като много оператори съобщаваха за продължаващи проблеми.

Най-силните бури в страната бяха регистрирани на остров Уайт, недалеч от крайбрежието в Южна Англия, където скоростта на вятъра достигна 151 км/ч.

В Холандия полицията в близост до град Айндховен съобщи, че силните ветрове може да са изиграли роля за смъртта на 75-годишен мъж, който падна от велосипеда си, след като силните ветрове връхлетяха голяма част от страната.

Край град Маастрихт коритото на река Маас преля. Собствениците на няколко плаващи къщи бяха евакуирани като превантивна мярка.

Във Франция от 31 декемвреи насам проливни дъждове връхлетяха северните региони Па дьо Кале и Нор, което наложи евакуацията на около 200 души и прекъсна електрозахранването на 10 000 домакинства. Стотици спасители от цяла Франция се мобилизираха, за да спасяват хора от наводнените домове и да разчистват пътища, а от Чехия, Словакия и вече наводнената Нидерландия пристигнаха подкрепления от служители и техника.

Националната метеорологична служба запази предупрежденията за наводнения и вятър за няколко региона в Северна Франция и по границите ѝ с Белгия, Люксембург и Германия, като прогнозите са за още дъждове и ветрове със скорост до 100 км/ч.

Части от Германия също се борят с наводнения, които могат да се влошат от още дъждове в най-засегнатата северозападна провинция Долна Саксония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар