СНИМКА НОВА

Сурвакар шокира публиката на кукерския фестивал „Старчевата” в Разлог, като се появи с умряла лисица, която влачеше след себе си. Община го заклейми и уточни, че лисицата е била препарирана. Тя изяла кокошкикте на стопанина и той разярен я убил и препарирал. Влачил я за назидание на фестивала.

Гледката веднага предизвика стотици гневни реакции и публикации в социалните мрежи. „Като човек, който изключително много се възхищава на фестивала и на участниците във фестивала, съжалявам, че точно там трябваше да стана свидетел на подобна сцена. Независимо дали животното е препарирано или не – това е абсолютно недопустимо. Липсва всякакъв контрол. Не е нормално да ставаме свидетели на подобни сцени”.  Това заяви в ефира на „Здравей, България” директорът на приюта за безстопанствени кучета в Благоевград Ирена Везенкова.

Според нея независимо дали животното е препарирано, с каквато позиция излезе общината в Разлог, това е недопустимо. „Това е гавра и варварство. Пред погледите на деца. Кое му е нормалното, кое му е забавното?”, попита тя.

Екипът на NOVA говори в деня на фестивала с мъжа, влачил лисицата. Той обясни, че животното е влязло в курника му и избило кокошките му преди да го залови и убие.

Ден по-рано от общината обявиха официално: "В част от сценките на вчерашния карнавал "Старчевата" са използвани препарирани животни, но не и такива които са били живи, своевременно вързани и дърпани по улиците в Разлог. Във връзка със създалата се обстановка в социалните мрежи, Община Разлог е категорична, че не толерира подобно поведение, което нарушава хуманно отношение към животните!

Във връзка със ситуацията на площада, Община Разлог апелира към отговорно поведение към животните, както и същите да не бъдат използвани с публични цели и изяви на дадена личност.

Община Разлог изразява своята позиция, че хората в Разлог не са варвари, споменавайки фактът, че години наред, не само в Разлог, по време на кукерски карнавали препарирани животни са били използвани от участниците, като част от техните реквизити.

Съобразно правомощията си Община Разлог следи за хуманното отношение към всички видове животни, като в подобни ситуации санкционира и сигнализира по-висши органи и институции за неправомерните действие на всеки един човек".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase