Снимка: БГНЕС

"Вярваме в Господ. И вярваме в правдата. Призоваваме всеки, който може да допринесе за намирането на цялата истина и правдата да възтържествува - да помогне. Защото не можем да вярваме, че компетентните органи са действително компетентни. Ние не просто смятаме, че баща ми е пребит до смърт. Ние го виждаме на свидетелските кадри, заснети от хора, които са присъствали на мястото, което не мога да нарека местопроизшествие. Това е местопрестъпление. Виждаме как баща ни е зверски налаган, със страшни ритници”, заяви дъщерята на починалия Борислава Пенева пред Нова тв.

"Човек, след като е катастрофирал, така ли трябва да го извадят от колата? Не трябва ли да бъде извикана линейка? Да има пожарна? Той вече е бил катастрофирал. Няма къде да ходи. Не му е оказана първа помощ, а е оказана физическа сила върху човек, който е бил в безпомощно състояние", заяви и другата дъщеря на починалия Ивелина.

По думите на Борислава на клипчета в социалните медии се вижда как след катастрофата баща ѝ все още е жив и полицаите се опитват да го издърпат от колата.

"До настоящия момент няма обаждане от полицията – нито до мен, нито до друг член на семейството ми", подчерта тя.

Още по темата
Ивелина сподели, че е била в Холандия и е видяла от социалните мрежи какво точно се е случило с баща ѝ.

„Абсолютно всичко беше в социалните мрежи. Така аз разбрах, че баща ми е бил пребит и убит от бой. В този момент исках да звънна веднага на дежурния в Районното управление в Стара Загора. Звънях на 112, за да получа информация, но ми бе отказана. Никой не се свърза с мен, за да ми каже какво се е случило”, подчерта младата жена.

Близките държат да има съдебна експертиза, но не в Стара Загора, тъй акто смятат, че случаят ще бъде потулен. Според тях се скалъпват истории като тази, че е заплашвал с нож деца преди гонката.

"Оказа се, че всъщност младежите, подали сигнала, са дали показания пред следователите, че нож не е имало. И те са били младежи, а не деца. Баща ми си е разхождал кученцето. Понеже много го обича – не дава на никой да му се кара. Вероятно се е стигнало до размяна на реплики", твърди Ивелина.

Бившата му съпруга Румяна твърди, че Пламен никога не е бил агресивен, дори когато е бил афектиран.

Другата дъщеря на починалия - Ивелина подчерта, че баща ѝ е приемал лекарства, заради назначено му лечение. "Баща ми не е имал проблеми. Той е имал заболяване, към което има назначени лекарства, които е вземал. И по никакъв начин тази диагноза не го правеше агресивен", категорична е тя.

Човек, който няма какво да крие, не би бягал от 9 патрулки, коментира криминалистът Иван Савов.

По данни на полицията преследването започва след подаден сигнал от малолетно лице. Следва преследване и сблъсък с полицейски автомобил. На кадри, заснети от граждани, се вижда моментът на опита за арест на главен булевард в града.

"Полицията се е отзовала на сигнал за нападение с хладно оръжие, което може да бъде третирано като закана за убийство. Пазят се записите от 112 и там ще се чуе кой какво е казал. Отивайки, полицията установява човек, който вместо, виждайки униформените и бидейки невинен, да окаже съдействие, за да се изяснят нещата, бяга. Събират се 9 патрулки, говорим за преследване като на филм.

"Лицето е катастрофирало, което няма как да се контролира, защото основната задача на служителите е да го спрат, тъй като не знаят дали няма да тръгне да стреля по други хора. Всички кадри, които са разпространени във Facebook, са снимани от коли, които минават покрай мястото на задържането и показват полицейските служители, които упражняват някакъв вид насилствени действия. По-голямата част от кадрите показват как полицаите се опитват да отворят вратите на автомобила, защото мъжът се съпротивлява. В тази ситуация служителите са длъжни да вземат мерки. При самото задържане най-вероятно е упражнено насилие от гледна точка на това, че мъжът не е 40 килограма. Говорим за бивш спортист. Оттам насетне нещата стават мътни", обясни Савов.

"Защо семейството отказват аутопсия? Ако искат да се установи истината, не трябва да пречат на разследването. Много е вероятно някой колега да е превишил употребата на сила. За да се установи всичко, трябва да се каже дали има субстанции в организма на починалия. Питането ми към полицията е дали не е можело в по-ранен етап лицето да бъде спряно и задържано, без да се събере цялата налична полиция, за да го гони", поясни криминалистът.

"И пак полицаите са между чука и наковалнята и всички си мият ръцете с тях. Нали разбирате, че нито един от тези служители не е излязъл навън с идеята да убива някого", допълни криминалистът.

Според Генади Тенев от Синдикалната федерация на служителите в МВР действията на униформените в момента на задържането и преследването са законосъобразни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase