Снимка: БГНЕС

Американският президент Джо Байдън заяви, че страната му е готова да предостави нужната помощ на Япония след серията от земетресения, които разтърсиха острова на 1 януари, предаде Ройтерс.

"Като близки съюзници САЩ и Япония споделят дълбока приятелска връзка, която обединява нашите народи. Ние сме в мислите си с японския народ в това трудно време", каза Байдън.

Още по темата
Най-силното от земетресенията достигна магнитуд 7,6. Правителството потвърди информацията, че шестима души са били затрупани след срутване на жилища в град Вадзима в западната част на полуостров Ното, предаде японската информационна агенция Киодо.

Земните трусове доведоха до спиране на електричеството в 34 000 домакинства в Ишикава и други префектури. Имаше съобщения за спукани водопроводи, разрушени пътища, за пожар, избухнал в завод, както и за стоки, изпопадали от рафтовете в магазините, отбелязва ДПА. Сградите в околностите на Токио също се разлюляха.

Националната метеорологична служба предупреди за нови силни земетресения през седмицата, особено през следващите два или три дни.

Японски телевизии съобщиха за вълни с височина над един метър. Хората бяха призовани да потърсят безопасност на високи места или в сгради. По-късно предупреждението за най-голяма опасност от цунами беше понижено, но жителите на крайбрежните райони бяха инструктирани да не бързат да се връщат по домовете си.

Предупреждения за цунами бяха издадени и на Корейския и в Източна Русия.

Властите в източната корейска провинция Гангвон предупредиха жителите на няколко града и окръга за цунами, съобщи южнокорейската информационна агенция Йонхап.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase