Снимка: iStock
Раздялата може да разтърси влюбения в продължение на седмици, месеци и понякога дори години. Но нейните етапи не се различават от тези, които включват процеса на скръб след смърт на близък или друг вид загуба.
 
В модела, създаден от психиатъра Елизабет Кюблер-Рос, скръбта може да бъде категоризирана в пет етапа: отричане, гняв, пазарене, депресия и приемане. Кюблер-Рос стига до това заключение, след като наблюдава неизлечимо болни пациенти, адаптирайки го, за да включи преживяванията на онези, които са с разбито сърце от смърт и загуба.
Друга популярна теория, която разширява нейния модел, е известна като седемте етапа на скръбта – шок, отричане, вина, гняв, пазарене, депресия и приемане – тук са взети предвид по-широк набор от емоции, които хората могат да изпитат по време на процеса на скръб.
 
Но тези етапи не са окончателни. Може да ги преживеете в различен ред, може да преживеете някои етапи повече от веднъж и може да има някои етапи, които да пропуснете изцяло.
 
Позволете си да преминете през всеки от тези етапи, дори когато ви е трудно да ги понасяте, един ден ще осъзнаете, че сте продължили напред. Няма правилен начин да скърбите, но знанието какво да очаквате по пътя може да ви помогне да разберете емоциите си и как да се справите с тях по време на всяка фаза от вашето възстановяване от раздялата.
 
Шестте етапа на раздялата
 
1. Отричане
 
Веднага след раздялата вие навлизате в етапа на отричане, отказвайки да приемете реалността. Може да се почувствате като в кошмар. Когато си дал всичко от себе си на един човек, имаш чувството, че твоят свят свършва и да приемеш, че си го изгубил, е невъзможно. Това е нереалистично, разбира се, но може дори да останете с надежда, че вие и вашият бивш ще можете да се съберете отново в крайна сметка.
 
Защо минавате през този етап – трябва да виним биологията и магнетичното привличане, което ни влече към прага на бившия веднага след раздялата.
 
2. Разсейване
 
Вторият етап от раздялата е объркващ, по време на който изпитвате интензивни чувства на съжаление, еуфория и вина, от които се опитвате да отвлечете вниманието си. По време на този етап много хора влизат в случайни връзки или връзки за една нощ.
 
Защо минавате през този етап – когато реалността се филтрира, вие откривате, че неистово се хващате за облекчението. Вие сте препълнени със сложни емоции и ободряваща енергия, а мозъкът ви прави всичко възможно да ви държи на повърхността в морето от емоционален смут.
 
Вместо да се поддавате на действия, за които може да съжалявате по-късно, важно е да останете заети по положителен начин – да скачате с парашут, да вземете курс по актьорско майсторство или да практикувате друга дейност, която ви предизвиква. Разсейвайте се с нещо, което помага, а не пречи.
 
Кои са останалите четири етапа, през които преминава всеки след раздяла, може да разберете на Tialoto.bg
 
Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase