Снимка: БГНЕС

Шампанско на стойност почти £90 000 беше купено за събития в Камарата на лордовете миналата година и от нейния магазин за подаръци, според нови данни. Това е най-голямата сума харчена от пет години насам.

Подробности за продажбите – равняващи се на 1 589 бутилки – бяха получени от Шотландската национална партия, която твърдеше, че това доказва, че лордовете са били "архаични и неконтактни" по време на бушуващата криза на разходите за живот.

"Парламент, в който неизбрани лордове се заяждат и прибират £342 на ден само за да се появят, не е парламент, годен да представлява правилно хората", каза Томи Шепард, депутат от SNP за Източен Единбург.

Цифрите, публикувани след искане за свобода на информацията, показват, че през годината са закупени 1589 бутилки шампанско на обща цена от £88 987 – около £56 всяка. Цената е леко повишена от общата за 2022 г., когато бяха продадени 1580 бутилки на цена от £85 462.

SNP няма представители в Камарата на лордовете поради опозицията си срещу неизбраната втора камара.

"Гласоподавателите ще се втрещят да чуят, че докато се бореха да балансират финансите на домакинството и да плащат за основни неща като хранителни стоки и енергия, неизбраните лордове се тъпчеха с шампанско", добави Шепард. "Изминалата година беше определена от кризата на разходите за живот в Уестминстър, която доведе до рязък спад на жизнения стандарт и безброй повече домакинства, тласнати към бедност и лишения – реалност, чужда на лордовете и техния охолен начин на живот."

Говорител на Камарата на лордовете каза, че целият алкохол, включително шампанско, продаван в Камарата на лордовете, е бил продаден с печалба.

"По-голямата част от шампанското, продавано от Камарата на лордовете, се купува от посетители в магазина за подаръци и се консумира извън парламента от членове на обществеността или се продава на банкетни събития на организации или лица, домакини на събитието в Камарата на лордовете", добави говорителят. "То не се плаща от данъкоплатеца."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase