Снимка: архив, БГНЕС

Пограничният турски град Одрин сияе с новогодишни украси. Десетки  ресторанти и хотели в града подготвят програми с популярни български песни и музика. В много от менютата са включили и характерни български гозби. Градът е готов да посрещне стотици български граждани, които се очаква да  прекарат новогодишните празници в града.

По информация на Ихляс хабер ажансъ резервациите в хотелите и ресторантите в града за новогодишните празници са запълнени почти сто на сто главно от български граждани. Мнозина са направили резервациите си още преди няколко месеца.

В последно време стана традиция много български граждани, освен да пазаруват, да посрещат там и празници като Нова година, Великден, обяснява Мехмет Саяр от задругата на одринските търговци. Затова ние се подготвяме да ги посрещнем и обслужим както подобава, добавя той.

По думите на председателя на одринската търговско-промишлена палата Реджеп Зъпкънкурт българите съставляват около 90 на сто от клиентите, които през цялата година масово идват в града за пазар. В петъчните и съботните дни Одрин прелива от българи, които пазаруват всичко, допълва той.

Ние сме от Ямбол. Често идваме в Одрин, за да пазаруваме, разказва Анелия Димитрова и добавя: „Новогодишните празници тази година съвпаднаха с почивните дни на седмицата. Решихме да отидем семейно, с двете деца. Ще съчетаем пазаруването с посрещането на Новата година в по-различна обстановка. Цените ни устройват, обещаха ни богата програма.“

А по думите на семейство Иван и Мариана Стоянови от село Безмер пътуванията в Турция и с лични карти, които въведе Турция преди време, е най-голямото улеснение.
(Спец. за БТА от Нахиде Дениз)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase