Снимка: БГНЕС

Екип от германски студенти по компютърни науки са проникнали в автомобилната операционна система и автопилота на Tesla. Те са постигнали това с оборудване, което е струвало само... 600 евро.

В продължение на няколко години хакерите са тествали защитите на производителя на електрически автомобили, обикновено без да покажат много за усилията си.

През март на една група от експерти по киберсигурност, базирани във Франция, са и нужни по-малко от две минути, за да получи достъп до някои от бордовите компютри на автомобил Tesla от разстояние, което им позволява да включват и изключват светлините, да натискат клаксона и да активират чистачките на предното стъкло.

Пет месеца по-късно изследователи по сигурността в Германия разбиха процесора в друга система на Tesla, подчертавайки уязвимост, която може да позволи на технологично умели или необичайно пестеливи драйвери да подмамят системата да отключи функции, за които не са платили.

Използвайки много подобен метод, екип от същия Берлински университет организира нападение дълбоко в електронните недра на автопилота. Наред с други неща, те откриха намеци за тайна настройка, наречена "Elon mode" – на името на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск – която изглежда позволява напълно автоматизирано шофиране, без обичайната нужда шофьорът да почуква волана от време на време, за да доказват, че обръщат внимание.

За щастие на собствениците на Tesla, атаката изисква физически контакт с веригата и не може да бъде извършена от разстояние. Въпреки това може да се използва от конкуренти за кражба на технологията на компанията.

Известно като "срив на напрежението", то включва кратко променяне на захранването, което принуждава системата да изостави защитата си за част от секундата. Въпреки че този времеви прозорец беше твърде кратък, за да пренесе всички данни на компютъра, той позволи на изследователите да правят "моментни снимки" на всеки две секунди или така.

Те включват записи от камерите на превозното средство и някои от маршрутите, по които е минал преди това.

По-примамливо е, че изследователите откриха и код, който изглежда потвърждаваше съществуването на настройката на режима Elon, известна още като "пълно самоуправление", за която се смята, че е скрита, но се предоставя на определени избрани потребители на Tesla.

Резултатите бяха представени на хакерския конгрес на Chaos Computer Club в Хамбург в сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase