Снимка: архив, БГНЕС

Трикратният световен шампион във Формула 1 Макс Верстапен попадна в доста неловка ситуация в Португалия, където офис на компанията за коли под наем Sixt отказа да му даде Mercedes-AMG GT. А посочената причина е младата му възраст, която не му позволява да кара такива автомобили по обществени пътища, съобщава „Сън“, цитиран от AutoMedia.bg.

Нидерландският пилот е бил на почивка в Португалия, където решил да наеме купето с 4 врати Mercedes-AMG GT, но получил отказ. Служител на Sixt казал на Макс, че е „твърде млад“, за да кара суперкола, развиваща максимална скорост от 315 км/ч. Според правилника на фирмата подобни автомобили се доверяват само хора на 30 и повече години, а Верстапен навърши едва 26 през септември.

По ирония на съдбат това е кола на Mercedes-AMG - тима, срещу който Верстапен и неговият Red Bull Racing се борят в шампионата на Формула 1 през последното десетилетие. В замяна на шампиона е беше предложено да наеме BMW 5-Series, чиято максимална скорост е принудително ограничена до 250 км/ч.

В крайна сметка наемането на Mercedes-AMG GT е уредено от мениджъра на Верстапен - Раймонд Вермюлен. По-късно от Sixt се извинили на Верстапен, като казали, че понякога по изключение е възможно да се отклони от приетите правила. И отсега нататък Макс Верстапен ще може да наема от фирмата всяка кола, която пожелае. Компанията не се съмнява в неговите шофьорски умения и опит в управлението на мощни автомобили.

Самият Верстапен се състезава във Формула 1 от 2015 г., като дебютира в шампионата, когато е на 17 години и 165 дни. През следващия сезон, карайки за Red Bull Racing, той спечели първата си Гран При на 18-годишна възраст в Испания, ставайки най-младият пилот, който някога е печелил състезание от Формула 1. От този момент нататък Макс спечели още 53 състезания и завърши на подиума 98 пъти.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase