Снимка БГНЕС

Американската кинозвезда и филантроп Анджелина Джоли изрази загриженост относно неравностойното търсене на справедливост, включително в рамките на ООН.

В разговор със сирийския журналист и режисьор Уаад ал Катеаб Джоли заяви, че преди 20 години, когато е започнала да работи в международен план, е имала представа за "добрите момчета", независимо дали става дума за конкретни държави или отделни хора, но по-късният опит ѝ е подсказал, че това просто не е вярно. Подчертавайки, че правата на човека не са равномерно разпределени по света, тя каза: "Правата на човека (са) понякога за тези (някои) хора... (но) никога за тези (други) хора".

Реалността е такава, че светът функционира въз основа на "бизнес интереси", каза Джоли, бивш посланик на добра воля на ООН, а по-късно специален пратеник до миналата година, наричайки това "грозно състояние" на нещата. Тя заяви, че намира това за "обезсърчително" и "разстройващо", особено "като човек, който е бил пряк свидетел на военни престъпления". Правителствата, политиците и лицата, вземащи решения, дават обещания и декларации, но те често водят до "нищо не се променя и нищо не е различно", каза тя.

Тя отбеляза, че въпреки че хората често са възпитавани с идеята, че "колониализмът е приключил", контролът и злоупотребите с развиващите се страни все още продължават. "Отношението, контролът и злоупотребата с развиващите се страни може би са по-лоши от всякога в борбата за ресурси ... Бизнес интересите (са) заложени дори в Организацията на обединените нации, която има окончателно право на вето. Винаги е било така", добави тя.

Миналият месец Джоли осъди продължаващите бомбардировки на Израел над Газа и призова за действия срещу колективното наказание на палестинските цивилни граждани. Публикувайки снимка на щетите в Газа в интернет, тя написа: "Това е умишлено бомбардиране на население, попаднало в капан, което няма къде да избяга. Газа е затвор на открито от близо две десетилетия и бързо се превръща в масов гроб".

"Четиридесет процента от убитите са невинни деца. Убити са цели семейства. Докато светът наблюдава и с активната подкрепа на много правителства, милиони цивилни палестинци - деца, жени, семейства - са колективно наказвани, като в същото време са лишавани от храна, лекарства и хуманитарна помощ в разрез с международното право", каза тя. "Като отказват да поискат хуманитарно прекратяване на огъня и блокират Съвета за сигурност на ООН да наложи такова и на двете страни, световните лидери са съучастници в тези престъпления", добави още Анджелина Джоли. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase