Снимка: Twitter

Полицията в Прага е идентифицирала стрелеца, който уби 15 и рани най-малко 24 души в университета в Прага днес. Той е студент във Факултета по изкуства на Карловия университет, където застреля и жертвите си. Мъжът, който е на 24 години, е открит мъртъв в същата сграда, предаде Ройтерс.
 
Бащата на убиеца е бил намерен мъртъв по-рано днес, съобщи още полицията. Двамата са живели в град на 21 км от Прага.  

В Twitter пък се разпространяват думи, за които се твърди, че са написани от убиеца - Дейвид Козак. В Няколко публикации той пише, че "денят е ужасен", че "пие чай и иска да се самоубие" и "да причини възможно най-много страдание на света". По-късно той пише, че "всички го мразят, но чувствата са взаимини"

Властите в Чешката република реагираха на масовата стрелба в Прага, при която според полицията са загинали най-малко 15 души.

Кметът на Прага Бохуслав Свобода каза пред чешките медии: "Винаги сме смятали, че това е нещо, което не ни засяга. Сега се оказва, че за съжаление нашият свят също се променя и тук възниква проблемът с индивидуалния стрелец също така."

Чешки министър междувременно каза, че стрелбата не е свързана с тероризъм, предаде Франс прес.

"Шокиран съм от тези събития", заяви президентът Петър Павел. Той поднесе съболезнования на семействата и близките на жертвите.

Френската министър-председателка Елизабет Борн изрази солидарност с Чехия.

Джо Хайланд, на 18 години, от Труро, Корнуол, е на почивка с приятели в Прага и е бил на улица близо до атаката, когато е чул стрелбата.

"Чухме изстрели и избягахме да се скрием в метрото, след като полицията извика на всички да бягат. Беше много страшно. Изведнъж хората започнаха да бягат. Не знаехме какво става. Видяхме полицията да минава покрай нас. Те викаха "бягайте".

Хайланд вече е в безопасност в хотела си.

"Веднага се обадихме на родителите си. Това беше първата ни почивка само с нас, момчетата", разказва той пред BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase