Снимка: архив, БГНЕС

Вечерна рокля, която Даяна, принцесата на Уелс, носи през 1985 г., постави рекорд, като бе продадена за 11 пъти повече от първоначалната оценка на търг в Холивуд, съобщи Пи Ей мидия/ДПА.

Черната дълга вечерна рокля от кадифе, дело на дизайнера Жак Азагури, беше продадена за 1 148 080 щатски долара на търг на Джулиънс окшънс. Тоалетът заедно със скица бе оценен първоначално от експерти на около 100 000 щатски долара.

С реално достигната цена лотът вече е най-скъпата рокля, носена от принцеса Даяна, продадена на търг. Досега рекордът принадлежеше на вечерна рокля от 1991 г. на дизайнера Виктор Еделстийн, продадена на търг през януари за 604 800 щатски долара.

Лейди Даяна носи роклята на Азагури през 1985 г, когато е на посещение в Италия с принца на Уелс Чарлз, за когото е омъжена тогава, както и през 1986 г. на концерт на Симфоничния оркестър на Ванкувър.

Принцеса Даяна облича модели на Жак Азагури, докато е част от британското кралско семейство. Мароканско-британският дизайнер е автор и на булчинската й рокля през 1981 г.

На търга в Холивуд бе предложена и блуза, носена от Даяна за портрета по повод годежа й с тогавашния британски престолонаследник принц Чарлз пред 1981 г. Блузата от розов креп бе продадена за 381 000 щатски долара, почти четири повече от първоначалната оценка от 80 000 щатски долара.

Сред тоалетите, предложени на търга, бяха рокля на "Живанши", носена от Одри Хепбърн в комедията "Шарада" от 1963 г., вечерна рокля на Глория Суонсън от "Булевард Сънсет" от 1950 г. и тоалет на Барбра Стрейзанд от 60-те години на миналия век. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase