Снимка: БГНЕС

Кардинал беше осъден на затвор от ватикански съд. Това се случва за пръв път в историята на Католическата църква, а присъдата беше произнесена по знаково дело за финансов скандал, засягащ съмнителни сделки за милиони евро, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Ватиканският съд постанови наказание от пет години и шест месеца лишаване от свобода за италианския кардинал Анджело Бечу за участието му в скандал с умишлена безстопанственост. Никога досега кардинал от Римската курия не е бил осъждан на затвор от ватикански съд. Адвокатите на Бечу заявиха, че ще обжалват присъдата.

Ватиканският прокурор Алесандро Диди първоначално поиска лишаване от свобода за срок от седем години и три месеца за 75-годишния Бечу и да му бъде наложена тежка глоба. Обвиняеми заедно с него са още девет души.
Процесът е един от най-шумните в историята на Ватикана. За пръв път високопоставен кардинал застава на подсъдимата скамейка.

Делото, което се водеше над пет години, беше с основен предмет покупка на луксозни имоти в лондонския квартал „Челси“ от ватиканския Държавен секретариат, където Бечу в продължение на няколко години заемаше важна длъжност. Обвинението срещу него беше, че сделката е причинила значителни финансови вреди на Ватикана, след като за сключването ѝ са били вложени повече пари от предвиденото. Това е довело до ощетяване на Ватикана със стотици милиони.

Междувременно покрай разследването на съмнителната сделка за милиони евро в Лондон бяха разкрити и съмнителни взаимоотношения и машинации в самия Ватикан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase