Снимка: БГНЕС

Германската медийна компания "Аксел Шпрингер" (Axel Springer AG) обяви вчера, че обединява усилията си с компанията в сферата на изкуствения интелект "Оупън Ей Ай" (OpenAI), калифорнийския създател на "Чат Джи Пи Ти" (ChatGPT), който ще ѝ плаща, за да предоставя съдържание от своите издания в отговор на запитвания на потребители, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Съгласно условията на това партньорство, което двете страни определиха като безпрецедентно, потребителите, които зададат въпрос на "Чат Джи Пи Ти", ще получават резюмета на статии, публикувани от марките на "Аксел Шпрингер", включително "Политико", "Бизнес инсайдър" и всекидневниците "Билд" и "Велт". Тези резюмета ще се основават по-специално на статии, които иначе изискват платен достъп.
"Чат Джи Пи Ти" също така ще посочва използваните източници и ще предоставя връзки към пълните текстове на статиите.

"Аксел Шпрингер" ще получава възнаграждение от "Оупън Ей Ай" в рамките на това партньорство, което е планирано да продължи няколко години, заяви говорител на групата пред АФП, без да дава повече подробности.
С търсачката "Гугъл" (Google) или социалната мрежа "Фейсбук" (Facebook) "медийните издатели пропуснаха в миналото възможността да получат заплащане за безплатно разпространение на съдържанието си и ние все още преследваме парите, които тези платформи ни дължат. Този път се справяме по-добре", каза този източник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase