СНИМКА БГНЕС

уското икономическо министерство обяви, че вносът на 1,2 милиарда яйца през първите два месеца на следващата година ще бъде освободен от мита, тъй като в страната има сериозен недостиг, предаде Ройтерс. От началото на годината цената на яйцата се е повишила драстично, а гледката на празни щандове в супермаркетите в Москва става все по-обичайна.

„Решението има за цел да балансира вътрешния пазар в кратки срокове и да гарантира сигурните доставки“, посочва министерството. Марката засега ще важи до 1 юни. Вносът на яйца без мито трябва да се извършва от „приятелски държави“, т.е. от такива, които не са наложили санкции на Русия заради инвазията й в Украйна.

През миналата и настоящата година инфлацията в Русия е двуцифрена, а яйцата са поскъпнали с 42,2 на сто, по данни на Росстат, уточнява БТА. В южния град Белгород се извиват дълги опашки за опаковка от 10 яйца на цена от 65 рубли (0,72 долара), докато в супермаркетите цената е над 150 рубли (1,67 долара), според репортер на Ройтерс.

Прокуратурата миналата седмица е провела срещи с много институции в опит да овладее ситуацията, да спре поскъпването на яйцата и да „защити правата на гражданите от неправомерното повишаване на цените“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase