Снимка: БГНЕС

Здравни експерти във Великобритания издадоха предупреждение за силно заразна болест. Тя е известна като "100-дневната кашлица" и бързо се разпространява в Обединеното кралство. Случаите на бактериалната инфекция бележат скок от 250%. Тя започва със симптоми, наподобяващи настинка. Заболяването може да прогресира до продължителни и интензивни пристъпи на кашлица, продължаващи до три месеца, съобщава The ​​Guardian.

Агенцията за здравна сигурност на Острова съобщи, че между юли и ноември е имало 716 съобщени случая на коклюш, бактериална инфекция на белите дробове, което е три пъти повече от същия период на 2022 г.

Д-р Гаятри Амирталингам, заместник-директор на програмите за обществено здравеопазване в агенцията, казва пред The ​​Independent, че броят на инфекциите е намалял по време на пандемията от COVID-19 поради политиките за социално дистанциране и локдауните, но сега отново се покачва.

Коклюш, инфекция на белите дробове и дихателните пътища, причинена от бактерията Bordetella pertussis, някога е била основен убиец на бебета. Ваксина от 50-те години драстично намалява убийственото й въздействие, пише "24 часа".

"Преди 60-те години на миналия век, когато предполагам, че започнахме с ваксинирането, е имало епидемии на всеки три години", казва професорът по педиатрия в университета в Бристол Адам Флин пред The ​​Guardian.
Не само бебетата, но и по-големите деца и възрастните също могат да се заразят с магарешка кашлица. "100-дневната кашлица" може да причини херния, възпалени ребра, инфекции на средното ухо и незадържане на урина. Националният институт по алергии и инфекциозни болести във Великобритания подчертава, че магарешката кашлица може да затрудни дишането.

Интензивната кашлица може също да доведе до повръщане и възпалени или дори счупени ребра. Тя е предотвратима и е налична ваксина, която може да защити децата и бебетата, напомнят здравните власти в страната.

Повече от 1000 случая на магарешка кашлица бяха са регистрирани в Хърватия само преди две седмици.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase