Снимка: БГНЕС

Албанският премиер Еди Рама заяви, че е провел разговор с главния технологичен директор в стартъп компанията OpenAI, албанката Мира Мурати, за да ускори присъединяването на Албания в ЕС, съобщи телевизия "Топ ченъл", цитирана от БТА.

Рама каза това по време на годишния конгрес на Социалистическата партия на Албания в Тирана преди дни. Компанията "Оупън Ей Ай" стои зад разработването на набиращия популярност чатбот "Чат Джи Пи Ти" (ChatGPT).

Според албанския премиер с помощта на изкуствения интелект създателката на ChatGPT Мира Мурати ще постигне въвеждането в албанското законодателство на близо 4000 правни акта, които са необходими за присъединяването на Албания към евросъюза. Рама каза, че след много години работа с ЕС, Албания е успяла да въведе само 510 от всички законови мерки, необходими за хармонизиране с европейското законодателство. Той уточни, че за хармонизирането е нужно Албания да въведе 280 хиляди страници или 3484 законови мерки.

По думите на Рама за разлика от други страни, където целият процес по въвеждане на правните актове на ЕС е продължил до девет години, Албания ще се справи много по-бързо. „Никой от нас не беше чувал преди името на едно момиче от (южноалбанския град) Вльора, един талант, Мира Мурати. Всички ние (албанците) го чухме едновременно с целия свят, когато тя удиви (всички) със създаването на изкуствения интелект ChatGPT. (...) Осмелих се да поискам помощта ѝ, за да може Албания да стане по-скоро член на ЕС", каза албанският премиер.

Рама допълни, че е попитал Мурати дали е възможно цялата планина от мерки на ЕС да бъдат въведени чрез ChatGPT, ако се наемат хиляди преводачи и бъдат отделени пари за това, на което тя е отговорила утвърдително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase