Снимка: Istock

Продукти:

  • 7 сушени люти чушки
  • 2-3 големи печени червени чушки от буркан, отцедени и изплакнати
  • 2 супени лъжици доматено пюре
  • 4 големи скилидки чесън, обелени
  • 1 чаена лъжичка смлян кимион
  • 2 чаени лъжички смлян кориандър
  • 1 чаена лъжичка пушен червен пипер
  • ½ чаена лъжичка лют червен пипер – ако чушките не са много люти и обичате повече люто
  • сол на вкус
  • 2 супени лъжици пресен лимонов сок
  • 3-4 супени лъжици зехтин екстра върджин

Приготвяне:

Лютия сос Хариса може да ползвате за печене на месо, да поднесете към вече изпечени меса или риби, зеленчуци, като добавка към супи, сандвичи и т.н.

  •  
  • Поставете сушените люти чушки в подходяща купа и ги покрийте с гореща вода.
  • Оставете ги настрана за 30 минути, докато омекнат и се рехидратират.
  • Отцедените чушки се почистват от семките и дръжките.
  • Заедно с останалите съставки се слагат в кухненски робот и се смилат.
  • Разбъркайте соса, ако е необходимо добавете още малко зехтин, за да не е твърде гъст и отново смелете.
  • По ваш вкус може да коригирате и подправките.
  • Прехвърлете соса в буркан с капак или купичка и сервирайте или сложете в хладилник за по-късно.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase