Снимка Инстаграм

Хуанита Кастро, сестрата на кубинските диктатори Фидел и Раул Кастро, почина в Маями на 90-годишна възраст. Флорида беше нейният дом веднага след бягството от Куба преди почти 60 години, съобщава „Гардиън“.

Журналистката Мария Антониета Колинс, която е съавтор на книгата на Хуанита Кастро от 2009 г. „Фидел и Раул, моите братя“, написа в Instagram, че Хуанита е починала в понеделник. „Хуанита Кастро беше сред нас по пътя на живота и смъртта, необикновена жена, неуморим борец за въпроса за моята Куба, която толкова много обичам“, заяви Колинс.

Кубинското правителство и медии не споменаха смъртта на Хуанита Кастро до вчера.

В книгата си антикомунистката Хуанита Кастро пише, че е започнала да сътрудничи на ЦРУ веднага след като САЩ осуетяват нахлуването в Залива на прасетата през 1961 г.

Първоначално тя подкрепи усилията на по-големите си братя да свалят диктатора Фулхенсио Батиста, събирайки пари и купувайки оръжия. Тя беше разочарована, когато след като пое властта през 1959 г., Фидел стана твърд комунист и изгони онези, които не бяха съгласни с него от правителството си, се казва в книгата.

Когато домът й в Куба се превръща в щаб на антикомунистите в началото на 60-те години на миналия век, Фидел предупреждава сестра си да не се забърква с „червеите“, както правителството нарича онези, които се противопоставят на революцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase