Снимка: YouTube

Ким Чен Ун бе заснет да плаче, докато призовава жените в Северна Корея да имат повече деца и да ги възпитават да обичат авторитарната държава.

Севернокорейският лидер беше забелязан да бърше очите си с бяла носна кърпа, докато се обръщаше към хиляди жени, събрани на национална среща на майките в Пхенян.
Мнозина от публиката плакаха заедно с него по време на внимателно хореографираното събитие, първото по рода си, което се провежда от 11 години на фона на нарастващите опасения за спада на раждаемостта в затворената държава.

"Спирането на спада на раждаемостта и осигуряването на добри грижи и образование за децата са всички наши семейни дела, които трябва да решим заедно с нашите майки", каза Ким, за когото се спекулира, че има три деца.

Докато Северна Корея разкрива малко подробности за тенденциите в населението си, правителството на Южна Корея изчислява, че коефициентът на раждаемост е намалял стабилно през последното десетилетие, което би разтревожило режим, силно зависим от ръчен труд и военна служба.

Министерството на обединението на Южна Корея заяви, че обръщението на Ким бележи първия път, когато той публично признава спад в раждаемостта в страната си.

Според Фонда на ООН за населението и Световната банка коефициентът на раждаемост на Севера се движи около 1,79-1,8 деца на жена от 2020 г.

Той падна от 4,05 в края на 1960-те години до под 2,1 до края на 1990-те години, след програмите за контрол на раждаемостта през 1970-те и 80-те години, за да се забави следвоенното нарастване на населението и голямия глад в средата на 1990-те години, за който се смята, че е убил стотици хиляди хора.

Въпреки това, нивото на раждаемост все още остава повече от два пъти по-висок от това на бързо застаряващата Южна Корея, която отбеляза рекордно ниско ниво от 0,78 миналата година.

Според съобщения в държавните медии на Северна Корея тази година страната е въвела набор от обезщетения за семейства с три или повече деца, включително преференциални безплатни жилищни условия, държавни субсидии, безплатна храна, лекарства и домакински стоки и образователни привилегии за деца.

Ким напомни на майките, че тяхната "основна революционна задача" е да пробият "социалистически добродетели" в тяхното потомство и да внушат лоялност към управляващата партия по време на обръщението си.

"Освен ако една майка не стане комунистка, за нея е невъзможно да възпитава синовете и дъщерите си като комунисти и да превърне членовете на семейството си в революционери", каза той, цитиран от държавния новинарски канал KCNA.

Севернокорейският лидер също предупреди родителите да премахнат чуждото влияние върху младите умове, инструктирайки ги да изпратят децата си да извършват тежък труд за държавата, за да коригират лошото поведение, което не е в „нашия стил“.

Емоционалното обръщение на Ким не беше първият път, когато той открито пролива сълзи на публично място.

През 2020 г. той плака, докато поднасяше рядко извинение за това, че не успя да преведе затворената страна през бурни икономически времена в началото на пандемията.

По-рано тази година очите му се напълниха със сълзи на военния парад през юли за отбелязване на 70-ата годишнина от края на Корейската война, която раздели полуострова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase