Снимка БГНЕС, архив

Мистериозната пневмония с нетипични симптоми, която препълни болниците в Северен Китай и предизвика силна тревога, че може да е началото на нова пандемия, вероятно вече се е добрала до Европа, пишат британските медии. Повод за такива предположения дават силно увеличените случаи на детски респираторни заболявания през последните дни в Нидерландия.

Притесненията на специалистите са свързани с факта, че новото заболяване показва тревожни прилики с началото на пандемията от COVID-19. Тогава властите в Китай бяха обвинени в липса на прозрачност и късно предупреждение към останалия свят за опасността. В момента те твърдят, че не се е появил нов или необичаен патоген, а става дума за обичайните зимни микроорганизми – микоплазмена пневмония, синцитиален респираторен вирус или пък грип. Голямото нарастване на случаите пък се обяснявало с факта, че това е първата зима след отпадането на санитарните мерки в Китай и имунната система на хората и специално на децата е станала по-уязвима от дългата изолация. А китайският локдаун беше много по-строг и продължителен от където и да било другаде по света, пише скенер.нюз.

В много европейски страни и в САЩ също имаше остър пик на респираторните заболявания миналата година, след като санитарните мерки отпаднаха. Нетипичното в случая е, че децата имат висока температура и рентгенът показва сериозна инфекция на белите дробове, но в същото време липсва характерната кашлица. Заговори се за “синдром на белите бели дробове” поради начина, по който дробовете на болните изглеждат на рентгеновите снимки.

Пред британския в. “Сън” здравната експертка Вероника Матутите казва, че вниманието в Европа трябва да бъде насочено към големите транспортни транзитни центрове като Лондон, Париж, Франкфурт и Амстердам. Съмненията, че инфекцията вече е може би в Европа, идват от факта, че Нидерландия е докладвала за голям ръст на респираторни заболявания със сходни симптоми. В предпоследната седмица на ноември децата на възраст между 5 и 14 години с пневмония в страната са били 103 на 100 000. Спрямо предната седмица, в която случаите са били 83, ръстът е с 24%, са показали данните на нидерландския Институт за изследвания в сферата на здравните услуги. Това е и значително над средните стойности на грипните заболявания през миналата година, когато на седмица са се разболявали по 58 на 100 000 деца.

Засега е рано да се каже дали сегашният пик в Нидерландия е свързан с този в Китай. Според редица специалисти е възможно да става дума за локална сезонна епидемия, съвпаднала със случаите в голямата азиатска държава. От британската здравна агенция са заявили, че строго наблюдават ситуацията, но има опасения, че ръст на респираторните инфекции на Острова може да има по Коледа. Независимо от всичко призивът е: без подценяване, но и без да се натиска бутонът на паниката.

Първата тревога прозвуча, когато в мрежата изтекоха кадри на стотици деца с родителите си, пълнещи коридорите на болница в Пекин в очакване да бъдат прегледани. Напливът е толкова голям, че за преглед се чакало до 1 денонощие. Същата ситуация била регистрирана и в Ляонин, на 500 км от столицата. Лекарите получавали хиляди обаждания дневно, а много училища са пратили децата по домовете, за да се спре разпространението. Следващият момент, който изглеждаше плашещ, бяха кадрите на санитарни работници, облечени в предпазни костюми, които пръскат с дезинфектанти класните стаи, улиците и обществените сгради. В болници в северната част на страната в момента са приемани между 7000 и 13 000 деца дневно.

Наложи се Световната здравна организация да поиска повече данни от Пекин, включително данни от лабораторни анализи. Според главния епидемиолог доктор Мария Жан Керхов организацията е в контакт с китайските клиники и следи дали здравната система ще издържи на натиска. СЗО опита да внесе успокоение, като обяви, че нарастване на респираторните заболявания се забелязва навсякъде по света с настъпването на зимния сезон. Тя също застъпва засега мнението, че виновникът са обичайните болестотворни зимни микроорганизми. Западните медии обаче не пропускат да припомнят, че в началото на COVID-епидемията СЗО също бе упреквана в неадекватни и забавени действия.

Междувременно стана ясно, че в засегнатите райони на Китай се завръщат социалната дистанция и носенето на маски. Говорител на здравното министерство в Пекин е заявил на пресконференция, че се полагат усилия да бъдат отворени нови клиники, да бъде удължено работното време за прием и да бъде засилена доставката на медикаменти.

Ден по-рано пред изданието “Епок таймс” анонимен източник от Китай заявил, че до здравните власти в страната е била разпратена тайна директива да омаловажат ставащото. Имало също забрана да се споменава за COVID-19. Нареждането било да се говори единствено за микоплазмена инфекция или грип. Западните здравни експерти не бързат да правят изводи и да всяват паника, защото според тях информацията за какво точно става дума е твърде оскъдна.

В същото време в много държави се действа на принципа “парен каша духа”. Вчера стана ясно, че комисия в американския Конгрес е написала писмо до Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, с което настоява за по-прозрачен подход по отношение на мистериозната пневмония, за да не бъдат повторени грешките от близкото минало. Настояването на конгресмените е да получат отговор на 8 въпроса по време на изслушване, насрочено за 13 декември. Основната част от питанията са свързани с това как американските здравни власти комуникират с китайските, каква информация получават от тях и какви усилия се полагат, за да не се стигне до разпространение и в САЩ.

Сп. “Нюзуик” посочва, че макар да няма осезаем ръст на случаите за момента, Индия, Тайван и Виетнам са започнали да прилагат превантивни мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase